חשים כאב בברך במעבר מישיבה לעמידה? אתם לא לבד. ככל הנראה מדובר במצב של שחיקת סחוס בברך, אשר שכיח בקרב שליש מהאנשים מעל גיל 45.
הסחוס הינו רקמת חיבור אשר מצויה במפרקים שלנו ותפקידה לבלום זעזועים ולהגן על המפרק באופן שימנע חיכוך בין חלקי העצם. כאשר הסחוס נשחק או נהרס, נוצר מגע בין חלקי המפרק השונים, אשר גורם לכאבים עזים ומגבלה בתנועה, ומסתמן פעמים רבות בצורת כאב בברך במעבר מישיבה לעמידה.
מדוע אני חש כאב בברך במעבר מישיבה לעמידה?
ישנם מספר גורמים שיכולים להוביל לכאבים ברכיים בעת שינוי תנוחה:
- ישיבה ממושכת – כאשר אנחנו יושבים זמן ממושך מבלי להניע את הברכיים, נוצרת אצל חלק מהאנשים נוקשות מסוימת אשר מתבטאת בכאב במעבר מישיבה לעמידה. מדובר בתופעה שכיחה במהלך טיסות למשל, אשר מאלצות אותנו לשבת זמן רב ללא תנועה, וכאשר אנחנו קמים אנו עלולים להרגיש כאב בברכיים. כאבי ברכיים בעת עמידה נפוצים מאד גם בשעות הבוקר, לאחר שנת לילה של מספר שעות שבה נוצרת נוקשות מסוימת בברכיים והעמידה בבוקר כאובה יותר.
- בעיה בברך – מצב של דלקת מפרקים, שחיקת סחוס בברך או פגיעות מבניות שונות כגון פגיעות במיניסקוס או ברצועות, מסתמנים פעמים רבות בצורת כאב במעבר מישיבה לעמידה, בשל העומס המתחדש המופעל על הברך.
- עודף משקל – מצבים של השמנת יתר הן גורם סיכון לכאב במעבר מישיבה לעמידה. חשוב להבין כי העומס שמופעל על הברכיים שלנו הוא פי 5 ממשקל הגוף ולכן במצב של עודף משקל ניתן לחוש כאב כאשר אנחנו נעמדים.
כאב בברך במעבר מישיבה לעמידה – מה לעשות?
כאשר ישנו כאב בברך במעבר מישיבה לעמידה, הדבר מעיד פעמים רבות על בעיה רפואית בברך אשר מחייבת בירור.
אבחון בעיות ברכיים מתבצע לרוב לאחר תשאול רפואי של המטופל, בדיקה פיזיולוגית של הברך וכן צילום רנטגן ולעתים הדמיה של הברך באמצעות MRI. פעמים רבות לאחר בדיקות אלה יאובחן מצב של שחיקת סחוס בברכיים, כאשר אם כבר מסתמן כאב – כנראה מדובר במצב של שחיקת סחוס בברך בדרגות 2-3.
במצב זה שכיחים כאבי ברכיים, בעיקר בעת עליה במדרגות ובמעבר מישיבה לעמידה, בשל החיכוך שנוצר בין חלקי הברך השונים.
במצב של שחיקת סחוס בדרגה 4 כבר ישנו כאב עז ומגבלת הליכה ממשיים יותר, גם בעת תנועה וגם לעתים במנוחה.
יש לקחת בחשבון כי מצב של שחיקת סחוס בברך שכיח מאד בקרב אנשים מבוגרים, אשר פעמים רבות סובלים מאוסטיאוארתריטיס, שהיא מחלת מפרקים ניוונית כרונית, המתבטאת בהרס הסחוס בברך.
גם אנשים עם עודף משקל מפעילים עומס כבד יותר על מפרקי הברך, שעלול להאיץ תהליכי שחיקה וניתן לראות כי פעמים רבות הם מתקשים להיעמד בשל כאבי ברכיים.
שחיקת סחוס בברך תסתמן לרוב בכאב, בעיקר במעבר מישיבה לעמידה, נפיחות במרפק, חום של המפרק ולעתים נקישות במפרק ואובדן יציבות.
כאב בברך במעבר מישיבה לעמידה – איך מטפלים?
ראשית חשוב להבין כי אין צורך להשלים עם מצב של כאבי ברכיים, גם כאשר הכאב הוא קל, בשל הסבירות הגבוהה שהתסמינים רק יילכו ויחמירו. בעידן שבו תוחלת החיים מתארכת, אין סיבה לחיות עם כאב או מגבלת תנועה, אשר בהחלט ניתנים לטיפול.
יתרה מכך, מצב של כאב בברך במעבר מישיבה לעמידה הינו מסוכן בגיל המבוגר, שכן בשל תחושת הכאב הפתאומית עלול האדם לאבד את שיווי משקלו ולמעוד, בעיקר בעת קימה בשעות הלילה, ובכך גדל הסיכון לנפילות בגיל המבוגר.
לכן חשוב לטפל בכאב כבר משלב מוקדם, ולמרות שלא ניתן לשקם סחוס שחוק שכבר נפגע כיוון שמדובר ברקמת חיבור נטולת כלי דם אשר כמעט שאינה מתחדשת, בהחלט יש מגוון שיטות לטיפול במצב:
- טיפול טבעי בכאבי ברכיים – השלב הראשון בטיפול בכאב בברך במעבר מישיבה לעמידה, יהיה שינוי באורח החיים הכולל פעילות גופנית קבועה אשר מניעה את המפרק מבלי לייצר עומס, הפחתה במשקל במידת הצורך, הימנעות מעישון אשר מגביר את הנזק לרקמת הסחוס ואימוץ תפריט עשיר במאכלים נוגדי דלקת כגון כורכום ועתירי אומגה 3 כגון דגים. בנוסף ניתן ליטול תוספי תזונה אנטי דלקתיים שיכולים להקל במצב התחלתי של שחיקת סחוס בברך, ולהקל על הכאב באמצעות קומפרסים חמים לברך.
- טיפול שמרני בכאבי ברכיים – טיפול בכאבי ברכיים ללא ניתוח יכלול בהמשך תרגילים פיזיותרפיה ייעודיים, שמטרתם חיזוק שרירי הברך והגדלת טווח התנועה, על מנת למנוע את הכאב בברך במעבר מישיבה לעמידה.
- הזרקות לברך – טיפול בשחיקת ברך ללא ניתוח כולל בשלב מתקדם יותר הזרקות לברך של חומרים כגון סטרואידים אשר יכולים להפחית את הדלקת בברך, חומצה היאלורונית המסייעת בסיכוך מקומי והחלקת התנועה או פלזמה מועשרת בטסיות דם PRP אשר מסייעת בתהליכי ריפוי, מקלה על הכאב ומחליקה את המפרק.
- החלפת מפרק ברך – כאשר הטיפול השמרני אינו מועיל, ניתן לבצע ניתוח החלפת ברך, אשר מתבצע כיום באמצעות טכנולוגיות מתקדמות המאפשרות שיקום מהיר גם בגיל המבוגר.
כאב בברך במעבר מישיבה לעמידה – הטיפול הניתוחי
כאשר הכאב בברך עז מאד ולמעשה כמעט ואינו מאפשר תפקוד יומיומי ללא מגבלה, מומלץ לבצע ניתוח להחלפת מפרק הברך, אשר במסגרתו מחליפים את החלק הפגוע בברך במשתל ממתכת.
אם ישנה פגיעה רק בחלק מן הברך (מדור אחד), ניתן להחליף רק צד אחד של מפרק הברך ולשמר חלק ניכר מהברך המקורית של המטופל.
במצבים שבהם נפגעו שניים או שלושה מדורי הברך, יש צורך להחליף את המפרק כולו.
למידע המלא על הגורמים לניתוח החלפת ברך >>
ניתוח רובוטי להחלפת מפרק ברך
בשנים האחרונות התפתחה טכניקה מתקדמת שבמסגרתה מתבצעת החלפת ברך ברובוט. בביה"ח רפאל מתבצע הניתוח בידי בכירי הכירורגים בישראל ובאמצעות הרובוט המתקדם MAKO, אשר מאפשר דיוק מקסימלי וחזרה מהירה לשגרה. השימוש ברובוט ובתוכנה הממוחשבת המתקדמת MAKO System, מאפשרים למנתח לתכנן את הניתוח בצורה מדויקת ביותר ולמקם לאחר מכן את השתל בדיוק מירבי, תוך התערבות כירורגית מינימלית.
החלפת ברך רובוטית היא הגישה המתקדמת ביותר לביצוע ניתוחי החלפת מפרק ברך והיא מפחיתה את שיעור הזיהומים והסיבוכים, מקלה על ההחלמה ומסייעת בשרידות המשתל לאורך שנים לאחר הניתוח.
בזכות הטכניקות המתקדמות להחלפת מפרק ברך, ניתן כיום לבצע החלפת מפרק ברך במבוגרים ובכך לאפשר להם עוד שנים של תנועה ללא כאב ומגבלה.
לפיכך אנשים מבוגרים, גם מעל גיל 80, אשר חשים כאב עז בברך במעבר מישיבה לעמידה עד כדי קושי ללכת, מומלץ כי ישקלו ניתוח להחלפת מפרק הברך ושיקום איכות החיים.