החלפת מפרק ירך בגישה קדמית

לאחר החלפת ירך צילום רנטגן

ניתוח להחלפת מפרק הירך הוא אחד הניתוחים האורתופדיים הנפוצים בעולם, בו מוחלפים חלקי מפרק שחוקים או פגועים בחלקים מלאכותיים, על מנת להשיב את המפרק לתפקוד ולהפחית כאבים, שנגרמים על רוב בעקבות ניוון של המפרק והעצמות הסמוכות לו. 

הניתוח נחשב לאחד הטיפולים המוצלחים לדלקת במפרק הירך ורוב האנשים שעוברים החלפת ירך מרוצים מהשיפור בכאב ובטווח התנועה. משתלי הירך הקיימים היום מתוכננים להחזיק מעמד לפחות 15 שנים, וקיים סיכון קטן למדי להגיע להחלפה חוזרת של המשתל.

מי ומתי צריך לעבור ניתוח?

מפרק הירך מחבר בין האגן ובין הרגל, והוא המפרק הגמיש ביותר בגוף, ובעל טווח התנועה הגדול מכל מפרקי גופנו. בגלל שמפרק זה נושא את משקל גופנו, ובעקבות השימוש התדיר בו, הוא מסוגל להישחק עד כדי התפתחות של דלקת ניוונית – אוסטאוארתריטיס (Osteoarthritis). מטופלים שכבר לא זוכים להטבה בכאב באמצעות טיפולים תרופתיים או מקומיים, יכולים להרוויח מניתוח להחלפת 

סיבות נוספות להחלפה מלאה של הירך הן דלקת שגרונית (Rheumatoid arthritis), טראומה ושבר של עצם הירך בסמוך למפרק, זיהום של המפרק או מומים התפתחותיים. 

מפרק אחד – שלוש גישות

ניתן לבצע החלפה מלאה של מפרק הירך, או החלפה חלקית, בהתאם לאופי ומידת הפגיעה בירך.

כמו כן, היום קיימות מספר גישות ניתוחיות להחלפת ירך – החלפה בגישה קדמית, החלפה בגישה אחורית וגם החלפה בגישה לטרלית (צדית), כאשר בכל אחד מהניתוחים המנתח מגיע אל המפרק הפגוע מכיוון אחר של המפרק. 

לכל גישה ניתוחית יש את היתרונות והחסרונות שלה, והבחירה בגישה תבוצע על ידי המנתח בהתאם לאופי הפגיעה ולניסיון האישי שלו. 

מהי החלפת ירך בגישה קדמית?

בניתוח בגישה זו, ההגעה אל המפרק הפגוע נעשית מהצד הקדמי של המפרק. זוהי הגישה הוותיקה ביותר לניתוח זה, והוצגה לראשונה כבר בשנות ה-40 של המאה הקודמת. למרות שגישה זו אינה נפוצה בקרב מנתחים אורתופדיים כמו החלפת ירך בגישה אחורית, גישה זו מאפשרת הגעה למפרק תוך הימנעות מפגיעה בשרירים הסמוכים לו – מה שמאפשר התאוששות מהירה יותר. מסיבה זו, הפופולריות שלו ברחבי העולם עולה בשנים האחרונות.

הגישה הקדמית להחלפות ירך, חלקיות או מלאות, מקטינה את אובדן הדם בניתוח, מאפשרת התאוששות תפקודית מהירה יותר, מפחיתה את הסיכוי לפריקה של הירך אחרי הניתוח ובעיקר מקצרת את משך האשפוז הנדרש אחרי הניתוח. 

במהלך השנים נעשו השוואות רבות בין הגישה האחורית, הנפוצה יותר בניתוחים אלו, ובין הגישה הקדמית – וזו הראתה שלמרות שהגישה הקדמית היא קשה יותר ניתוחית, ומקטינה את שדה הראיה של המנתח אל תוך המפרק, היא מאפשרת חזרה מהירה לנשיאת משקל על המפרק המנותח וכך מקצרת אשפוזים, ככל הנראה בזכות הסיכוי הנמוך יותר לפגיעה בשרירים.

התאוששות ושיקום אחרי הניתוח

השיקום אחרי החלפת ירך לרוב מתחיל מוקדם ונמשך שבועות עד חודשים. חשוב לדעת שהפעילות בירך המנותחת מגיע לשיא כשנה לאחר הניתוח – ושיפור בכאב ובתפקוד המפרק תלוי בביצוע פיזיותרפיה שיקומית וכן שמירה על הירך המנותחת מחבלות ומפעילות מוגזמת. 

אחרי הניתוח, תונחה על ידי הצוות הרפואי והשיקומי בנוגע לתרגילים ופעילות שיעזרו בשמירה על הירך המנותחת ועל החלמה מלאה יותר של המפרק. כמו כן, חשוב להקפיד על המעקבים הרפואיים ועל הטיפול המומלץ על מנת להבטיח החלמה מלאה ככל הניתן. 

יש לזכור כי למרות הבטיחות הגבוהה של ניתוחים אלו, גם בהחלפות ירך ישנם סיבוכים אפשריים, כמו זיהום מקומי, דימום, פגיעה בכלי דם ועצבים ואף שבר בעצם המנותחת. חשוב לפנות לטיפול רפואי בכל מקרה של החמרה מקומית או הופעה של כאבים וסימני זיהום (אודם, חום, רגישות מקומית). עם זאת, מדובר בסיכון נמוך מאד, שמתגמד לעומת היתרונות שבביצוע הניתוח למי שזקוק לו.

רופאים מומלצים להחלפת מפרק ירך בגישה קדמית

כאן תמצאו את הרופאים המומלצים שלנו להחלפת מפרק ירך בגישה קדמית. כל הרופאים שלנו הינם מומחים לביצוע ניתוחים ופעולות רפואיות ובעלי ניסיון רב שנים בביצוע ניתוחים אורתופדיים.

ד"ר פיכמן גיל

מומחה בכירורגיה אורתופדית והחלפות מפרקי ברך וירך רופא מומחה בכיר במערך האורתופדי בבי"ח "שיבא" תל-השומר.

ד"ר אביבי ערן

מומחה בכירורגיה אורתופדית והחלפות מפרקי ברך וירך סגן מנהל המערך האורתופדי ורופא בכיר ביחידה להחלפת מפרקים, בבי"ח "שיבא" תל-השומר.

ד"ר איגור קזנסקי

מומחה בכירורגיה אורתופדית מתמחה בהחלפות מפרקי ברך וירך אורתופד מנתח בכיר בבית החולים אסותא.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

*הכיסוי לניתוח ברובוט ה-™Mako מתאפשר דרך ביטוחים פרטיים בלבד.

Leave us your contact details, and we will get in touch at the earliest opportunity

* Coverage for surgery using the Mako™ robot can be obtained from private insurance only