שחיקת סחוס במפרק הברך

שחיקת סחוס

פגיעה או שחיקה של הסחוס המפרקי היא נפוצה ביותר, ומפרקי הברך הם המפרקים הנפוצים ביותר לשחיקת סחוס המצריכה טיפול רפואי או ניתוחי. מפרקים נפוצים אחרים בהקשר זה הם מפרקי הירכיים, הקרסוליים והמרפקים. 

שחיקת הסחוס בברכיים יכולה לגרום לכאב ולמגבלה תפקודית משמעותיים, ולהביא בסופו של דבר לניתוח להחלפת מפרק הברך. כאן תוכלו למצוא את כל המידע החשוב בנוגע לפגיעה בסחוס הברך והטיפול בה.

מהו הסחוס ומה תפקידו בברך?

מפרק הברך נמצא בחיבור בין עצם הירך ועצם השוק, שצריכות לנוע אחת כנגד השנייה כשאנחנו מזיזים את הרגל. 

על מנת להבטיח תנועה חלקה של העצמות זו כנגד זו, קצותיהן מכוסים בסחוס – שכבה דקה, לבנה וחלקה. הסחוס הינו רקמה אשר מצויה בין עצמות הברך ותפקידה לסכך, לבלום זעזועים ולאפשר תנועה חלקה של הברך.

פרט לסחוס, החלל המפרקי עטוף בקופסית ומלא בחומר סיכה בשם סינוביום המקל עוד יותר על התנועה של העצמות זו מול זו. 

סחוס בריא הוא מרכיב מרכזי במפרק בריא ובתפקוד התקין שלו, ובזכותו אנחנו יכולים להניע את כל מפרקי הגוף בחופשיות וללא כאבים.

מהי שחיקת ברכיים?

שחיקת סחוס בברך הינה בעיית ברך נפוצה ביותר, אשר שכיחה בקרב כשליש מהאוכלוסיה מעל גיל 45.

 כאשר הסחוס נשחק ונהרס, נוצר חיכוך בין חלקי הברך השונים, הגורם לכאב ומגבלה ממשית בתנועה. בעקבות העלייה בתוחלת החיים נרשמה גם עליה בשכיחות שחיקת סחוס בברך, ובצידה הרצון לטפל בבעיה ולאפשר למטופלים עוד שנים רבות של תנועה ללא מגבלה.

מה שעומד מאחורי שחיקה של הברך או הברכיים הוא למעשה פגיעה בסחוס נזק שנגרם לשכבה החשובה הזו בעקבות ניוון הנגרם משימוש ממושך לאורך שנים רבות, טראומה למפרק או סיבות רפואיות אחרות.

שחיקה ניוונית של הסחוס שמתפתחת בסופו של דבר לדלקת ניוונית של המפרק – אוסטאוארתריטיס – היא הסיבה הנפוצה לפגיעה בסחוס, וכיום גם הסיבה המובילה לביצוע ניתוח להחלפת הברך. התפתחות הפגיעה בסחוס מתפתחת בדרך כלל באופן הדרגתי, בצורה של נזק המצטבר לאורך שנים.

חשוב לדעת ששחיקת סחוס היא נפוצה ביותר ומשפיעה כמעט על כל אדם בגיל המבוגר – הגיל העיקרי לפגיעות בסחוס הוא מעל 50 – ושכיחותה רק עולה עם הגיל. זוהי הסיבה השכיחה ביותר לכאב ולמוגבלות בגיל המבוגר.

מהם הגורמים לשחיקת סחוס בברך?

ישנם מספר גורמים וגורמי סיכון אשר עלולים לגרום לשחיקה של הסחוס בברך:

  • גיל – עם ההתבגרות חל תהליך של ירידה במסת השריר ועולה שכיחותה של אוסטיאוארתריטיס, שהיא מחלת מפרקים ניוונית כרונית, המתבטאת בהרס הסחוס בברך. 
  • תורשה – מבנה של הברך, גמישות יתר או נטייה משפחתית להתפתחות אוסתאורטריטיס מאיצים תהליכי שחיקה של הסחוס.
  • משקל גבוה – העומס המופעל על הברכיים בתנועה יומיומית הינו גדול מאד, עד כדי פי 5 ממשקל הגוף, ולפיכך עודף משקל או השמנת יתר מגדילים את הסיכון לפגיעה בסחוס .
  • דלקת פרקים – מחלות מפרקים שונות כגון דלקת מפרקים שגרונית או דלקת מפרקים פסוריאטית הן גורם סיכון ממשי להרס הסחוס בברך.
  • טראומה – חבלות שונות כגון מכה חמורה או קרע ברצועות הברך עלולות לגרום למצב של שחיקת סחוס בברך בגיל צעיר. גם חבלות קטנות ומתמשכות (מיקרוטראומה) שלעתים כרוכות בסוג עיסוק או עבודה, מצטברות לעתים לכדי נזק לסחוס.
  • פגיעה במיניסקוס – למניסקוס ישנה חשיבות גדולה בהגנה על הסחוס בברך, ואנשים אשר עברו כריתת מניסקוס חשופים לשחיקה מואצת של הסחוס.

מי נמצא בסיכון לשחיקת סחוס?

אנשים מבוגרים הם אוכלוסייה אשר מועדת לשחיקת סחוס בשל תהליכים ניווניים הנוצרים עם הגיל. בנוסף אנשים עם עודף משקל מפעילים עומס כבד יותר על מפרקי הברך, שעלול להאיץ תהליכי שחיקה. מנגד ספורטאים אשר מפעילים עומס על הברכיים באימון גופני וחשופים לפגיעות טראומה שונות, סובלים פעמים רבות משחיקת סחוס.

שחיקת סחוס בברך – תסמינים

התסמינים הנגרמים עקב פגיעה ושחיקה של הסחוס כוללים:

  • כאב הוא התסמין הנפוץ ביותר בהקשר של פגיעה בסחוס בכלל ובסחוס הברכיים בפרט. הטיפול בכאב הוא אחד המרכיבים העיקריים בתכנון הטיפול לשחיקת סחוס הברך. בדרך כלל הכאב מחמיר עם הניסיון להשתמש במפרק או כשמניחים עליו משקל, ובמקרים קשים הוא קבוע ומשמעותי גם בזמן מנוחה או שינה.
  • נפיחות של המפרק המעורב. תסמין זה יכול להתפתח באופן מהיר לאחר פגיעה חריפה (כמו לאחר נפילה או חבלה) או בצורה הדרגתית וממושכת, במקרים בהם ישנה דלקת כרונית של המפרק.
  • נוקשות ומוגבלות של המפרק המעורב, שיכולה להיגרם בין היתר בעקבות התפשטות של הדלקת התגובתית לשחיקת הסחוס ולפגוע במרכיבים נוספים של המפרק. רבים הסובלים משחיקה מתקדמת של סחוס הברך לא מסוגלים לכופף או ליישר את הברך במידה מספקת ולמעשה מפתחים נכות.
  • תחושת חספוס בזמן הנעת הברך יכולה להעיד על שחיקת הסחוס והפיכתו מחלק למחוספס. במקרים רבים ניתן להרגיש שהתנועה במפרק אינה חלקה או שבתוך חלל הברך ישנן חתיכות סחוס שהתנתקו ממנו, ומפריעים לתנועה התקינה.
  • חום של המפרק
  • מגבלת תנועה, קושי בעליה וירידה במדרגות
  • נקישות וחריקות במפרק
  • עיוות במפרק
  • אובדן

חשוב לזכור שישנם גורמים המעלים את הסיכון לפגיעה מפרקית בכלל ולשחיקה של הסחוס בפרט, כמו גיל מבוגר, משקל עודף והשמנה חולנית, או היסטוריה של ספורט הישגי כמו ריצה בתדירות גבוהה למרחקים ארוכים, או כזה הכולל סיכון מוגבר לחבלות בגפיים התחתונות כמו כדורגל, פוטבול אמריקאי או רוגבי.

אבחנה של שחיקת סחוס

בדרך כלל האבחנה של שחיקת סחוס מתקבלת רק לאחר פגיעה משמעותית בסחוס, על כן ישנה חשיבות רבה למניעה של השחיקה באמצעות שמירה על אורח חיים בריא, כמפורט בהמשך.

סחוס שחוק בברך ניתן לאבחן על בסיס תלונות המטופל, בדיקה גופנית, צילום רנטגן ולעתים הדמיה של הברך באמצעות MRI.

דרגות של שחיקת סחוס בברך

  1. שחיקת סחוס בברך דרגה 1 – במצב זה ניתן לראות בצילום הברך מעט עיבוי בעצם המפרק אבל המטופל לא יחוש בכאב או מגבלה
  2. שחיקת סחוס בברך דרגה 2 – במצב זה ייתכנו כאבים בברכיים בעת כיפוף או מאמץ, הטיפול יהיה בעיקר שמרני.
  3. שחיקת סחוס בברך דרגה 3 – המטופל יחוש בכאב עז בהליכה ובצילום תיראה היצרות בין המפרקים בברך. בשלב זה ניתן לטפל באמצעות הזרקות לברך.
  4. שחיקת סחוס בברך דרגה 4 – זוהי הדרגה החמורה ביותר של סחוס שחוק בברך והיא כוללת חיכוך גדול בין עצמות הברך שגורם לכאב עז ומגבלה ממשית בתנועה. במצב של שחיקת סחוס בברך בדרגה 4 מומלץ לבצע ניתוח להחלפת מפרק הברך.

כדאי לדעת כי מצב של שחיקת סחוס יכול להקנות הטבות מביטוח לאומי לאחר קביעת אחוזי נכות, בהתאם לדרגת החומרה של שחיקת הסחוס.

כיצד ניתן למנוע או לעכב את שחיקת הסחוס בברכיים?

שחיקת סחוס היא על פי רוב תהליך בלתי נמנע שמגיע עם הזדקנות הגוף, אך ניתן לעכב ואף למנוע את התפתחות השחיקה לכדי מגבלה של ממש באמצעות שמירה על אורח חיים בריא.

ביצוע פעילות גופנית סדירה במידה שאינה מוגזמת חשובה על מנת לשמור על הסחוס פעיל ולשמור על הזנה תקינה שלו. כמו כן פעילות גופנית משפרת ושומרת את גמישות המפרקים ועל טווח התנועה שלהם.

שמירה על משקל גוף תקין מונעת עומס מיותר על המפרקים ובפרט על הברכיים. כמו כן, בעלי משקל עודף הסובלים משחיקת ברכיים מדווחים על שיפור בתסמינים אחרי ירידה במשקל.

ישיבה נכונה ושימוש בעזרים ארגונומיים – מתוקף חיינו המאופיינים בישיבה ממושכת או בביצוע עבודות המצריכות תנועות חזרתיות של המפרקים (כמו הקלדה במחשב) חשוב להקפיד על הפסקות ריענון, על ישיבה נכונה ובריאה ועל שילוב עזרים בעלי ״הנדסת אנוש״ שמקלה על המפרקים והשרירים.

האם אפשר לשקם סחוס שחוק?

חשוב להבין כי לא ניתן לשקם סחוס בברך שכבר נשחק, אבל בפירוש ניתן להאט, לעכב ואף למנוע תהליך של שחיקת סחוס בברך.

פעילות גופנית קבועה אשר מניעה את המפרק מבלי לייצר עומס חשובה מאד לשמירה על בריאות המפרק והאטת השחיקה, ולפיכך מומלץ מאד לעסוק בספורט על בסיס קבוע.

במקרים של עודף משקל רצוי מאד לרדת במשקל על מנת להפחית את העומס המופעל על הברך, וגם להימנע מעישון אשר מגביר את הנזק המצטבר לרקמת הסחוס.

מדוע סחוסים מתקשים להתחדש?

הסחוס הוא רקמת חיבור צפופה שאין בה כלי דם ולכן בניגוד לרקמות אחרות בגוף שיודעות לצמוח ולהתחדש, סחוסים מתקשים להתחדש, בעיקר בגיל המבוגר.

באמצעות טיפול מונע ניתן להאט תהליך של שחיקת סחוס אבל לא ניתן לחדש את הרקמה שנפגעה.

תרגילים להקלת תסמיני שחיקת הברך

אמנם הטיפולים בשחיקת סחוסי הברכיים כוללים התערבויות רפואיות וניתוחיות, אך יש חשיבות גבוהה לביצוע תרגילים שונים לברך – אלו יכולים להקל על הכאב ולשפר את תפקוד הברך, לדחות את הצורך בניתוח ולהאיץ את התהליך השיקומי לאחריו. עם זאת, חשוב לזכור שאי אפשר לרפא את הסחוס ושהתרגילים השונים רק מקלים על התסמינים.

התרגילים שעוזרים לשחיקת סחוס הברך מתחלקים לפעילות אירובית, תרגילי כוח ומתיחות לשרירים שסביב הברך. רגע לפני שנפרט על התרגילים השונים נדגיש: יש להימנע מביצוע תרגילים הגורמים לכאב, ומומלץ להתייעץ עם פיזיותרפיסט/ית ולתכנן סט של תרגילים שיתאימו לך.

איך מטפלים בשחיקת סחוס בברך?

טיפול שמרני

בשלב הראשון של שחיקת סחוס בברך ניתן לסייע באמצעות טיפול שמרני שמטרתו לשפר את תסמיני הבעיה, להקל על כאבים ולאפשר תנועה חלקה יותר של הברך.

הטיפול כולל פיזיותרפיה לחיזוק השרירים והגדלת טווח תנועה, הנחיה לפעילות גופנית, הורדה במשקל במידת הצורך ותרופות לשיכוך כאב.

בשלב מתקדם יותר ניתן להיעזר בתרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידיות, אשר מפחיתות את התגובה הדלקתית במפרק הברך.

טיפול טבעי בשחיקת סחוס בברך

ישנן מספר דרכים לסייע בהפחתת הכאב בברך בטיפול טבעי, כגון תזונה הכוללת כורכום שידוע כנוגד דלקת טבעי או דגים עשירים באומגה 3.

בנוסף ניתן ליטול תוספי תזונה אנטי דלקתיים שיכולים להקל במצב התחלתי של שחיקת סחוס בברך.

גם קומפרסים חמים סביב האזור ואמבטיה מרגיעה יכולים לסייע.

הזרקות למפרק

טיפול בשחיקת ברך ללא ניתוח כולל בשלב מתקדם יותר הזרקות לברך של חומרים כגון סטרואידים אשר יכולים להפחית את הדלקת בברך, חומצה היאלורונית המסייעת בסיכוך מקומי והחלקת התנועה או פלזמה מועשרת בטסיות דם PRP אשר מסייעת בתהליכי ריפוי, מקלה על הכאב ומחליקה את המפרק.

החלפת מפרק ברך

כאשר הטיפול השמרני אינו מועיל, ניתן לבצע ניתוח החלפת ברך. ניתוחי החלפת מפרק הברך מבוצעים היום בטכנולוגיות מתקדמות ביותר, הם בעלי אחוזי הצלחה גבוהים מאד, ונחשבים לניתוחים מובילים בתחום שיפור איכות החיים.

פעילות אירובית לשחיקת ברכיים

  • הליכה, הפעילות האירובית הבסיסית ביותר שנועדנו לעשות. מומלץ לצאת להליכות עם זוג נעליים טובות שיתמכו היטב בכף הרגל. ריצה אינה מומלצת לסובלים מכאבים בברכיים. 
  • שחייה היא פתרון אירובי מצוין, משום שהיא מפחיתה משמעותית את העומס על הברכיים. גם הליכה בתוך מים עד גובה החזה יכולה להוות אימון מספק.
  • רכיבה על אופניים (בחוץ או על מכשיר) תעזור גם להניע את הגוף וגם לספק חומרי הזנה חשובים לסחוס.
  • מכשירים אחרים כמו מכשיר חתירה או מדרגות יכולים גם הם לעזור לתנועה מבלי להפעיל עומס עודף על הברכיים.

תרגילי כוח מומלצים כוללי בעיקר פעילות עם משקל הגוף – כמו טיפוס במדרגות, הנפות רגליים בזמן ישיבה על כיסא או ביצוע תרגילי כריעה ללא משקל, תוך שמירה על הברכיים ברוחב הכתפיים ומעל הקרסוליים.

מתיחות הן עוד דרך טובה להקל על הכאבים הנגרמים בגלל שחיקת הסחוס, ומומלץ להתייעץ עם פיזיותרפיסט/ית בנוגע למתיחות הטובות ביותר. כמה מהתרגילים הפשוטים ביותר יכולים להביא להטבה משמעותית:

  • מתיחה של הירך האחורית: בעת עמידה מול מדרגות או מול כיסא יש להניח את כף הרגל על הכיסא כשהברך ישרה, ואז לכופף את המותניים מעט לכיוון הרגל עד שמרגישים מתיחה בירך – ולהישאר כך כ-10 שניות ולבצע מספר חזרות.
  • מתיחה לשריר הארבע-ראשי בקדמת הירך: יש לאחוז בכיסא או במעקה על מנת לשמור על היציבה, ואז להביא את אחד העקבים אל הישבן ולאחוז בו עם היד ולהרגיש את המתיחה בקדמת הירך – יש להישאר גם כ-10 שניות ולבצע מספר חזרות.

טיפול בשחיקת ברכיים

בסופו של דבר רוב האנשים עם שחיקת ברכיים יגיעו לטיפול רפואי או ניתוחי. בדרך כלל הטיפולים הראשוניים יכללו המלצה על פיזיותרפיה, ירידה במשקל וביצוע פעילות גופנית כפי שתואר למעלה והשלב הבא יכלול טיפול תרופתי לשיכוך הכאב או הזרקה של סטרואידים או חומרים נוגדי דלקת אחרים לתוך חלל המפרק. כמו כן בשלב זה עשוי הרופא המטפל בך להפנותך לבדיקת אורתופד, לצורך תכנון שלבי הטיפול הבאים.

בשלבים מתקדמים יותר של שחיקת הסחוסים עשוי לעלות הצורך בטיפול ניתוחי לסחוס הברך. טיפולים אלו יכולים לכלול ניתוחים לחלל הברך כמו שטיפה וניקוי של המפרק (ארתרוסקופיה), או ניתוחים תוך-מפרקיים אחרים לתיקון הסחוס.

הטיפול המרפא היחיד שיסיר את הסחוס הפגוע הוא ניתוח החלפת מפרק ברך – שאם מבוצע נכון יכול להביא להקלה אדירה בכאבים או במוגבלות התפקודית למשך 15 או 20 שנים, אם לא יותר. 

טיפול בשחיקת ברכיים ללא ניתוח

חשוב לדעת ולהבין שכמעט בלתי אפשרי לטפל בשחיקת הסחוס בברכיים ללא ניתוח בסופו של דבר – והדרך העיקרית להימנע ממנו היא לנקוט בגישות שיפחיתו את הסיכון להתפתחות השחיקה בסחוס, כמו ירידה במשקל ופעילות גופנית סדירה.

דרכים אחרות לנסות ולטפל בשחיקת הברכיים מבלי להגיע לניתוח כוללת פניה לתחומי רפואה אלטרנטיביים או טיפולים אחרים למיניהם כמו דיקור, נטילה של תוספי תזונה (כמו גלוקוזאמין וכונדרויטין שהשילוב ביניהם עשוי להועיל לכאבים) וכן תרגול של טכניקות שונות להקלה על השרירים ושיפור הגמישות כמו עיסוי, כירופרקטיקה, תרגול יוגה או טאי צ׳י. 

חשוב לציין שגישות אלו על פי רוב לא נבדקו בצורה מסודרת ולעתים מעצם הווייתן לא מבוססות על מדע מסודר שניתן לבחון או להוכיח כי הן מקלות. כמו כן, חשוב להסתכל בעין ביקורתית על מי שמציע ״טיפול טבעי״ אך לא מוכן או מסוגל להסביר כיצד הוא פועל. 

לפני ההחלטה לטפל בשחיקת הסחוס בברכיים באופן טבעי מומלץ להתייעץ עם גורם רפואי מוסמך בנוגע לאפשרויות הטיפול השונות ולדון בחשיבות של תכנון טיפול הוליסטי אך יעיל ובעל יעדים ברורים ומתואמים מראש.

ניתוח החלפת מפרק ברך

במסגרת ניתוח להחלפת מפרק הברך, מבוצע חתך בקידמת הברך, אשר דרכו יכול המנתח להגיע לאזור הניתוח, לנסר את חלקי העצם הפגועה ולהחליף אותם בתותב ממתכת. ניתן לבצע ניתוח החלפת ברך בשני אופנים:

ניתוח חלקי להחלפת ברך – החלפת ברך חלקית מתבצעת כאשר רק מדור אחד של הברך נפגע. במקרה כזה ניתן להחליף רק צד אחד של מפרק הברך ולשמר חלק ניכר מהברך המקורית של המטופל.

ניתוח להחלפת ברך מלאה – החלפה מלאה של הברך מתבצעת כאשר לפחות שניים משלושת מדורי הברך פגומים ויש צורך להחליף את המפרק כולו.

ניתוח רובוטי להחלפת מפרק ברך

בשנים האחרונות התפתחה טכניקה מתקדמת שבמסגרתה מתבצעת החלפת ברך ברובוט. בביה"ח רפאל מתבצע הניתוח בידי בכירי הכירורגים בישראל ובאמצעות הרובוט המתקדם MAKO, אשר מאפשר דיוק מקסימלי וחזרה מהירה לשגרה.

השלב הראשון בהחלפת ברך רובוטית הינו סריקת CT של הברך שבאמצעות ניתן להפיק מודל תלת מימד אישי לכל מטופל בהתאם לאנטומיה שלו.

במסגרת הניתוח עצמו מתבסס המנתח על התכנית הממוחשבת אשר הוזנה למחשב ובמהלך הניתוח מסייעת תוכנת MAKO System בביצוע החלפת הברך בצורה המדויקת והבטיחותית ביותר, תוך מתן אפשרות לביצוע תיקונים והתאמות של המשתל בזמן אמת.

הביצוע המדויק של הניתוח והטכניקה הזעיר פולשנית מאפשרים החלמה קלה ונוחה יותר למטופלים, תוך חזרה מהירה לשגרה.

בזכות הטכניקות המתקדמות להחלפת מפרק ברך, ניתן כיום לבצע החלפת מפרק ברך במבוגרים ובכך לאפשר להם עוד שנים של תנועה ללא כאב ומגבלה.

למעשה בבי"ח רפאל מתקיימים ניתוחי החלפת מפרק ברך גם בגילאי 80 ומעלה, ומסתיימים בהצלחה יתרה.

אנחנו מקפידים על הליך אבחון מוקפד שנועד לאבחן מחלת רקע או מצבים המהווים התוויות נגד הניתוח, וממליצים על הניתוח רק למטופלים המתאימים לכך. בנוסף, במידת האפשר אנחנו מבצעים התאמות של שיטת ההרדמה כדי להפחית סיכון בקרב מטופלים אשר הרדמה כללית עלולה להיות מורכבת עבורם.

איך נראית ההחלמה לאחר החלפת מפרק ברך?

הגישה הטיפולית של השנים האחרונות מעודדת תנועתיות זמן קצר לאחר הניתוח, תוך מתן תרופות לטיפול בכאב לאחר ניתוח אורטופדי בכלל וניתוח החלפת מפרק ברך בפרט.

לאחר הניתוח יש להקפיד על ביצוע פיזיותרפיה כחלק מהליך השיקום, במסגרת תכנית שיקום אישית שמותאמת לכל אחד ואחת.

מהם הסיכונים בהחלפת ברך?

לניתוח להחלפת מפרק הברך יש אחוזי הצלחה גבוהים ביותר, אך לעתים נדירות ייתכנו סיבוכים כגון זיהומים, דימומים או פגיעה עצבית.

ככלל ניתוח החלפת מפרק ברך יכול לשפר באופן דרמטי את איכות החיים ולאפשר לאדם לחזור ולנהל שגרה רגילה, לרבות פעילות גופנית.

אם אתם חשים שהכאב בברך מונע מכם לבצע פעולות מסוימות ומגביל את התפקוד היומיומי שלכם – זכרו שזה יכול להיראות אחרת.

רפרנסים:

  1. https://www.webmd.com/osteoarthritis/features/alternative-arthritis-treatments 
  2. https://health.clevelandclinic.org/osteoarthritis-knee-exercises-stretches/
  3. https://hospitals.clalit.co.il/harzfeld/he/Gerontology/Pages/Osteoarthritis.aspx 
  4. https://sportsmedicine.mayoclinic.org/condition/cartilage-lesions/page/1
  5. https://www.nhs.uk/conditions/cartilage-damage/

רופאים מומלצים לשחיקת סחוס במפרק הברך

כאן תמצאו את הרופאים המומלצים שלנו לשחיקת סחוס במפרק הברך. כל הרופאים שלנו הינם מומחים לביצוע ניתוחים ופעולות רפואיות ובעלי ניסיון רב שנים בביצוע ניתוחים אורתופדיים.

ד"ר פיכמן גיל

מומחה בכירורגיה אורתופדית והחלפות מפרקי ברך וירך רופא מומחה בכיר במערך האורתופדי בבי"ח "שיבא" תל-השומר.

ד"ר אביבי ערן

מומחה בכירורגיה אורתופדית והחלפות מפרקי ברך וירך סגן מנהל המערך האורתופדי ורופא בכיר ביחידה להחלפת מפרקים, בבי"ח "שיבא" תל-השומר.

ד"ר איגור קזנסקי

מומחה בכירורגיה אורתופדית מתמחה בהחלפות מפרקי ברך וירך אורתופד מנתח בכיר בבית החולים אסותא.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

*הכיסוי לניתוח ברובוט ה-™Mako מתאפשר דרך ביטוחים פרטיים בלבד.

Leave us your contact details, and we will get in touch at the earliest opportunity

* Coverage for surgery using the Mako™ robot can be obtained from private insurance only