מתי נדרש ניתוח להחלפת מפרק ברך?
ניתוח להחלפת מפרק הברך נחשב לאחד הניתוחים האורתופדיים הנפוצים ביותר, בעל שיעורי הצלחה גבוהים במיוחד ולמעשה נחשב לאחד הניתוחים משפרי החיים המוצלחים ביותר.
ככלל, כמעט כל טיפול במפרק הברך מתחיל בטיפול שמרני הכולל טיפול בכאב, ביצוע פיזיותרפיה ולעתים הזרקות לברך.
החלטה על ניתוח מתקבלת במצב שבו לא ניתן להקל על הכאב ולהסיר את המגבלה באמצעות טיפול לא ניתוחי, ובמצב זה ניתוח להחלפת מפרק יכול לשפר את איכות החיים באופן משמעותי.
בהתאם למצב הברך ניתן להחליט על החלפת ברך חלקית או החלפת ברך מלאה, בגישות מתקדמות וחדשניות שהתפתחו בשנים האחרונות.
מהן הסיבות העיקריות להחלפת מפרק הברך?
הגורמים להחלפת מפרק הברך נחלקים באופן כללי בין בעיות ברכיים בגיל צעיר לבין בעיות ברכיים בגיל המבוגר:
גורמים לניתוח החלפת ברך אצל מבוגרים – מרבית ניתוחי החלפת מפרק הברך מתבצעים בגיל המבוגר, בעיקר בעשור השביעי לחיים, כאשר הסיבה המובילה היא שחיקה של הסחוס בברך. הסחוס הינו רקמת חיבור המכסה את המפרקים ואת המיניסקוסים אשר תפקידם לפזר את העומסים בברך ולבלום זעזועים בעת תנועה. הסחוס נועד להקטין חיכוך ולאפשר תנועה חלקה של מפרק הברך, בחיבור שבין עצם השוק לחלק התחתון של עצם הירך.
הסיבות העיקריות להרס הסחוס בברך הן:
1. אוסתאורטריטיס – אוסתאורטריטיס היא מחלקת מפרקים ניוונית כרונית המתקדמת עם הגיל. למעשה אצל שליש מהאנשים מעל גיל 50 ניתן יהיה לראות אוסתאורטריטיס בצילום הברך, ובעשורים השישי והשביעי לחיים זוהי הסיבה העיקרית לשחיקת הסחוס בברך.
גורמי סיכון לשחיקה של הברך הם עודף משקל אשר מגדיל את העומס שקיים על הברך, חוסר פעילות גופנית או מנגד פעילות גופנית בעומס יתר אשר נעשית באופן לא מבוקר ובצורה לא נכונה ומחלות אורתופדיות שונות. אוסתאורטריטיס שכיחה יותר בנשים מאשר בגברים.
2. דלקת פרקים – ישנן דלקות מפרקים נוספות התורמות לכאבי ברכיים ובהן דלקת מפרקים שגרונית שתסמיניה הם נפיחות, נוקשות, חום וכאב, דלקת מפרקים פסוריאטית שהיא מחלה אוטואימיונית שתוקפת את הגוף ואופיינית אצל חולי פסוריאזיס, וגם שיגדון או גאוט שהיא מחלה שבה יש יתר חומצה אורית אשר חלק ממנה שוקע במפרקים וגורם לדלקת.
3. חבלות – פגיעות טראומה שונות עלולות להאיץ תהליכי שחיקה בברך, בין אם חבלה גדולה אשר פוגעת במבנה הברך, או חבלות קטנות ומתמשכות (מיקרוטראומה) שלעתים כרוכות בסוג עיסוק או עבודה, ומצטברות לכדי נזק ממשי.
במצב שבו סחוס הברך נשחק ונהרס, נחשפת העצם שמתחתיו ונוצר חיכוך בין חלקי הברך השונים, הגורם לכאב ומגבלה בתנועה. הכאבים עלולים להחמיר עד כדי קושי ניכר לעלות ולרדת במדרגות ולעתים אף ללכת.
מרבית טיפולי הברכיים נועדו לשפר את תסמיני הבעיה, להקל על כאבים ולאפשר תנועה חלקה יותר, אבל תיקון משמעותי של הסחוס איננו אפשרי אלא בניתוח החלפת מפרק ברך שמטרתו להפחית את הכאבים ולשפר את טווח התנועה.
גורמים לניתוח החלפת ברך אצל צעירים – שחיקה ניוונית של מפרק הברך קיימת גם בגיל צעיר אבל בשיעור נמוך בהרבה. בגיל צעיר הגורם העיקרי לניתוחי ברך הוא פגיעות טראומה שונות שאר מובילות לפגיעה משמעותית בתפקוד מפרק הברך, אשר איננה ניתנת לתיקון בגישה לא ניתוחית. פגיעות נוספות בסחוס של מפרק הברך יכולות להיות כתוצאה מבעיה מולדת שהחריפה, גידול, או מחלה דלקתית חריפה.
החלפת מפרק ברך בגיל המבוגר
אנשים מבוגרים רבים חוששים מניתוחים בכלל, וניתוח החלפת מפרק ברך בפרט, משום שאיננו נחשב ניתוח מציל חיים.
אבל כדאי להבין שניתוח החלפת מפרק הברך נחשב ניתוח מציל איכות חיים, והטכנולוגיות המתקדמות מאפשרות לבצע אותו כיום בביטחה גם בגיל מבוגר מאד.
למעשה, גיל איננו נחשב מגבלה מבחינת ניתוח החלפת מפרק הברך, אלא רק מצבו הרפואי, הקוגניטיבי והאישי של המטופל.
כיום ידוע כי מטופל מבוגר אשר מצבו הבריאותי תקין ואיננו סובל ממחלות רקע משמעותיות אשר עלולות להפריע למהלך התקין של ניתוח החלפת מפרק ברך, אינו נמצא בסיכון משמעותי גבוה יותר מאשר מטופל צעיר.
בבי"ח רפאל מתקיימים ניתוחי החלפת מפרק ברך גם בגילאי 80 ומעלה, ומסתיימים בהצלחה יתרה.
אנחנו מקפידים על הליך אבחון מוקפד שנועד לאבחן מחלת רקע או מצבים המהווים התוויות נגד הניתוח, וממליצים על הניתוח רק למטופלים המתאימים לכך. בנוסף, במידת האפשר אנחנו מבצעים התאמות של שיטת ההרדמה כדי להפחית סיכון בקרב מטופלים אשר הרדמה כללית עלולה להיות מורכבת עבורם.
ניתוח החלפת מפרק הברך בגיל המבוגר מתבצע בשיטות חדשניות ובאמצעות טכנולוגיות מתקדמות אשר נועדו להבטיח את הצלחתו. וכך אנו יכולים לצמצם את הסכנה בסיבוכים לאחר ניתוח החלפת ברך.
במטופלים המתאימים לכך ניתן לבצע את הניתוח בגישה רובוטית באמצעות הרובוט המתקדם MAKO שנמצא בבי"ח רפאל, ומתופעל בידי בכירי הכירורגים בישראל.
ניתוח רובוטי הינו ניתוח ברך חדשני המאפשר מידת דיוק גדולה יותר במיקום השתל, וכן התערבות כירורגית מינימלית וכתוצאה מכך החלמה מהירה וקלה יותר.
אנחנו מעודדים הליך שיקום מהיר גם לאחר ניתוח החלפת מפרק ברך בגיל המבוגר, על מנת לאפשר למטופל לחזור אל שגרת חייו מוקדם ככל האפשר.