ניתוח להחלפת מפרק הירך הוא ניתוח נפוץ למדי, בו מוחלפים חלקי מפרק שחוקים או פגועים בחלקים מלאכותיים, על מנת להשיב את המפרק לתפקוד ולהפחית כאבים, שנגרמים על רוב בעקבות ניוון של המפרק והעצמות הסמוכות לו.
בדרך כלל, ניתוחים אלו מתבצעים באוכלוסיות מעל גיל 60, אך יכולים להתבצע בכל גיל, בהתאם למצב הרפואי הכללי ולסיבה בגינה מגיעים לניתוח. הניתוח נחשב יעיל ובטוח ורוב האנשים שעוברים החלפת ירך מרוצים מהשיפור בכאב ובטווח התנועה. משתלי הירך הקיימים היום מתוכננים להחזיק מעמד לפחות 15 שנים, וקיים סיכון קטן למדי להגיע להחלפה חוזרת של המשתל.
מי ומתי צריך לעבור ניתוח?
מפרק הירך מחבר בין האגן ובין הרגל, והוא המפרק הגמיש ביותר בגוף, ובעל טווח התנועה הגדול מכל מפרקי גופנו. בגלל שמפרק זה נושא את משקל גופנו, ובעקבות השימוש התדיר בו, הוא מסוגל להישחק עד כדי התפתחות של דלקת ניוונית – אוסטאוארתריטיס (Osteoarthritis). מטופלים שכבר לא זוכים להטבה בכאב באמצעות טיפולים תרופתיים או מקומיים, יכולים להרוויח מניתוח להחלפת המפרק.
איך מחליפים את הירך?
ניתן לבצע החלפה מלאה של מפרק הירך, או החלפה חלקית, בהתאם לאופי ומידת הפגיעה בירך.
כמו כן, היום קיימות מספר גישות ניתוחיות להחלפת ירך – החלפת מפרק ירך בגישה הקדמית, החלפה בגישה אחורית וגם החלפה בגישה לטרלית (צדית), כאשר בכל אחד מהניתוחים המנתח מגיע אל המפרק הפגוע מכיוון אחר של המפרק.
לכל גישה ניתוחית יש את היתרונות והחסרונות שלה, והבחירה בגישה תבוצע על ידי המנתח בהתאם לאופי הפגיעה ולניסיון האישי שלו.
מהי החלפה בגישה אחורית?
החלפות ירך שמבוצעות בגישה אחורית נעשות, כפי שהשם רומז, דרך חתך בחלק הצדי-אחורי של המפרק, ממש מאחורי הבליטה הגרמית הגדולה של הירך (Greater Trochanter), הבליטה הגרמית שניתן למשש בצד החיצוני העליון של הירך.
גישה זו היא ככל הנראה הגישה הניתוחית הנפוצה בעולם בקרב מנתחים שעוסקים בהחלפות מפרקים, כך לפי סקר שבוצע בשנת 2013. למרות שהוא נעשה בקרבה לשרירים הגדולים של הישבן והירך , הוא מאפשר גישה טובה מאד אל המפרק, ומאפשר למנתחים לנקות היטב את המפרק טרם ההכנסה של המשתל.
גישה זו נחשבת נוחה יותר לניתוח מאשר החלפת מפרק בגישה קדמית, וניתוח בגישה זו קצר יותר מאשר בגישה קדמית בחצי שעה בממוצע. מנגד, ניתוחים בגישה אחורית מצריכים הסטה של חלק משרירי הירך, לכן האשפוז אחרי הניתוח והן ההתאוששות עשויה להיות ארוכה יותר – מה שגם מדגיש את חשיבות השיקום אחרי החלפה בגישה אחורית.
החלמה והתאוששות לאחר הניתוח
יש חשיבות גבוהה לשמירה על המפרק לאחר הניתוח. ישנן פעולות רבות שניתן לבצע על מנת להגן על המפרק, במקביל לביצוע פיזיותרפיה שיקומית – כשהמטרה העיקרית היא לאפשר למפרק להחלים בצורה המיטבית, וכך בעתיד לחזור לפעילות מלאה ככל הניתן.
בין היתר, חשוב להימנע מתנוחות ותנועות שמביאות את מפרק הירך לכיפוף עודף כמו ישיבה כפופה על כיסאות מתקפלים או שינה עם הרגליים מונחות אחת על השנייה בהצלבה. נסו להקפיד, לפחות בשבועות הראשונים, לא לאמץ את המפרק ולא לעסוק בספורט שעלול להזיק לו – כמו ריצה או כדורסל.
למרות הבטיחות הגבוהה שבהחלפות מפרק ירך, חשוב לדעת שגם בניתוח זה קיים סיכוי לסיבוכים – כמו פגיעה בכלי דם או עצבים, דימום, שבר, זיהום או החלמה לא מלאה של המפרק המנותח. לכן, חשוב להקפיד על השיקום לאחר החלפת ירך אחורית ועל הטיפול הרפואי לאחר הניתוח. בכל מקרה של הופעת כאבים או חבלה למפרק המנותח חשוב ליצור קשר עם הרופא המנתח, וכן להקפיד על פגישות המעקבים על מנת לוודא שההחלמה מתקדמת כצפוי.