החלפת ברך, בפרט החלפת ברך מלאה, היא אחד הניתוחים הנפוצים בגיל המבוגר – אך הוא עדיין גורם הנלקח בחשבון בהחלטה על ביצועו. בפרט, קיים מעט מידע על השפעת הניתוח אחרי גיל 80, בפרט בהפחתת כאב ושיפור התפקוד, מול הסיכון לסיבוכים.
עד לאחרונה, התקיים קונצנזוס רחב למדי בנוגע להחלפות מפרקים בגיל כזה, ובני שמונים ומעלה לא נחשבו כמתאימים לניתוחי החלפת מפרק. בין היתר, קיים החשש שמכלול הסיכונים הקשורים בניתוח בגיל כזה יגברו על התועלת האפשרית של ניתוח שאינו דחוף ואינו מציל חיים.
מנגד, מספר מחקרים שנעשו לאורך השנים הראו שגם בגילאים מבוגרים יכולה החלפת ברך לשפר ולהיטיב את חיי המנותחים. אז האם ניתוח החלפת ברך זה לכולם, או שיש גיל שבו כבר אסור לנתח? כאן ננסה לענות על השאלות החשובות.
האם אני מבוגר מדי להחלפת ברך?
כלל אצבע – גיל הוא לא סיבה להימנע באופן מוחלט מניתוח, והגורם המנחה את הרופאים הוא מצבכם הבריאותי מול התוחלת ואיכות החיים להם תזכו במידה ויבוצע הניתוח.
מה כן משפיע על התאמה לניתוח?
- מצבך הבריאותי: החלק המרכזי בהחלטה על ניתוח הוא בחינת מצבך הגופני, ההיסטוריה הרפואית שלך ושימוש בתרופות, כמו גם ניתוחים בעבר ובדיקות מעבדה שונות.
- מצב תפקודי: ההבנה של המצב התפקודי, מגבלות יומיומיות ומידת הכושר הגופני חשובה על מנת לוודא שתוכל לעמוד בניתוח ובשיקום הנלווה אליו, שיוכלו להבטיח החלמה טובה ומספקת.
- תפקוד קוגניטיבי: גם הוא צריך לעבור הערכה לפני הניתוח, על מנת לוודא הבנה מלאה של התהליך שתעבור ואת ההשלכות שלו על חייך. כמו כן, דרושה הסכמה מדעת לביצוע הניתוח במרבית המקרים.
מה יכול למנוע ממני לעבור ניתוח?
עם ההתבגרות וההזדקנות, אנחנו נושאים עמנו יותר מחלות ומצבים כרוניים העלולים להשפיע על התפקוד ולהכריע את ההתאמה לניתוח. עם זאת, הרבה מחלות אינן מונעות באופן מוחלט ניתוח החלפת ברך מלאה או ניתוח הלפת ברך חלקית – ובמחקרים שניתן לבצע התאמה של שיטת ההרדמה על מנת להפחית את הסיבוכים סביב הניתוח.
סיבות אחרות שיכולות למנוע ביצוע ניתוח, או להביע לדחייתו, הם מחלה קשה מאד של המפרק ושל העצמות, שיביא לכך שלא יוכלו לעמוד בנשיאת המשתל החדש, או זיהום פעיל במקום כלשהו בגוף – לפחות עד ההחלמה ממנו.
כמו כן, השמנת יתר או עישון יכולים להקשות על ביצוע הניתוח ולעתים מטופלים מתבקשים לרדת במשקל במידה מסוימת לפני החלפת ברך, על מנת להבטיח שהברך החדשה תוכל לתפקד כראוי.
הניתוח בכלל שווה את זה? (כן)
בסופו של דבר, ההחלטה על ניתוח היא של המטופל – שלך – ותלויה במידת המגבלה או הכאב שאתה חווה. חשוב לדעת שגם בגיל המבוגר, הניתוח מביא להפחתה דרמטית בכאב, שנמשכת שלוש, חמש וגם עשר שנים אחרי הניתוח.
ולא רק כאב – החלפת ברך משפרת בצורה מובהקת את התפקוד גם מעל לגיל 80. הסיכון לסיבוכים בעקבות החלפת ברך אמנם גבוה מעט, אך הסיכון האבסולוטי הוא מזערי, ובכל הנוגע לסיבוכים מסכני חיים, לא קיים הבדל בין אלו שמעל גיל 80 לצעירים יותר.
השיפורים המתמידים בטכנולוגיה הניתוחית הופכת את הניתוחים הללו לקצרים יותר וקלים יותר להחלמה, כך שעם הזמן, הסיכונים הקשורים בניתוח החלפת ברך חלקית או מלאה מצטמצמים. במחקרים חוזרים לאורך עשרים השנה האחרונות, עולה שוב ושוב המסקנה כי גם בגיל מבוגר מאד ניתן להרוויח וליהנות מהיתרות של החלפת ברך.