ניתוח להחלפת מפרק ירך נחשב לטיפול הבחירה עבור שיפור איכות החיים של מטופלים הסובלים מדלקת ניוונית של מפרק הירך. אך הניתוח אינו עומד בפני עצמו, והתהליך השיקומי מהווה את חלק מרכזי בהשבת התנועה למפרק והפחתת כאב, כמו גם בהפחתת הסיכון לסיבוכים שונים.
קיימות גישות שונות בנוגע לשיקום לאחר החלפת מפרק ירך, והבנת החשיבות של שיקום נכון ומלא לאחר הניתוח תאפשר לך לעבור את השבועות והחודשים שאחרי הניתוח בצורה טובה ככל הניתן.
מתי מתחיל השיקום?
למעשה, כמעט מיד לאחר הניתוח. בין אם מדובר בפרצדורת ניתוח החלפת ירך בגישה אחורית או ניתוח החלפת ירך בגישה קדמית, וגם במקרים מורכבים, השיקום הוא תהליך שמתחיל כבר עם ההתעוררות מההרדמה.
ברוב המקרים, מטופלים יכולים להשתחרר לביתם לאחר אשפוז קצר ולהתחיל בשיקום עם השחרור מבית החולים. לעתים מופנים המטופלים למסגרת שיקומית באשפוז, או למוסד סיעודי תומך, בהתאם ליכולת התפקודית שלהם ולמצבם הבריאותי הכללי.
מה היתרון של שיקום כבר בשלב מוקדם?
מומלץ להתחיל בהנעה של הגפה ופייזיותרפיה שיקומית מוקדם ככל הניתן לאחר החלפת ירך, בין היתר משום שמדובר באחת הדרכים היעילות ביותר למנוע פקקת של ורידי הגפה (DVT), סיבוך שיכול להיות מסכן חיים. כמו כן, הוכח בשני האחרונות כי פרוטוקולים של פעילות גופנית הדרגתית כבר בשלב מוקדם אחרי הניתוח מפחית את הכאב במפרק המנותח ומשקם מהר יותר את טווח התנועה של הירך.
מה כולל השיקום לאחר הניתוח?
בדרך כלל, פרוטוקולים של שיקום מהיר או מוקדם לאחר החלפת מפרק הירך כוללים פעילות גופנית במשך 20 עד 30 דקות, כפעמיים או שלוש פעמים ביום. התרגילים יכולים לכלול הרמת משקלים עם ציוד עזר לשמירה על שיווי המשקל והליכה למרחקים הולכים וגדלים ובקצב שמשתפר מיום ליום.
האם יש הבדל בשיקום אחרי החלפת ירך בגישה קדמית או אחורית?
בגדול, אין הבדל בשיקום בין הגישות השונות, ובכל מקרה מתרבות העדויות לכך ששיקום מהיר הוא מוצלח יותר לאחר הניתוח. עם זאת, הגישה הניתוחית יכולה להכתיב ביצוע של תרגילים מסוימים או הגבלות מסוימות בהנעת הרגל, על מנת למנוע פריקה של המפרק המלאכותי.
אילו תרגילים כלולים בשיקום המוקדם?
ההמלצה הרשמית של איגוד המנתחים האורתופדיים האמריקאי היא להתחיל בפעילות מוקדמת ככל הניתן לאחר הניתוח, ולכלול מגוון תרגילי, שיעזרו לתמוך בכל קבוצות השרירים של הרגל ושל מפרק הירך בפרט.
את התרגילים המבוצעים בשלבי ההחלמה הראשוניים ניתן לחלק לתרגילים המבוצעים בשכיבה מול תרגילים המבוצעים בעמידה, ולהעזר בפיזיותרפיסט או בצוות השיקומי בעת בחירת התרגילים המתאימה.
בין התרגילים המומלצים ניתן למנות הנעה של הקרסול מעלה ומטה וכן בסיבובים לשני הכיוונים, על מנת לעזור בהחזר הנוזלים מהגפה ולהפחית נפיחות.כמו כן ניתן לבצע כפיפות של הברך בשכיבה, הנעה של הרגל כולה לצד הגוף, כיווץ של שרירי הישבן או הרמות הרגל ישרה או בכיפוף הברך, תוך תמיכה של כיסא.
הדרך הטובה ביותר לשקם את הירך היא הליכה – שלעתים ניתן לבצע כבר ביום הניתוח או ביום שלאחריו. בתחילה יש להעזר בהליכון או במעקה בטיחות, וכן להמנע מהנחת כל משקל הגוף על הרגל המנותחת. יש להעזר במנתח או בפיזיותרפיסט על מנת לתכנן נכון את ההליכה בזמן השיקום.
ממה יש להמנע?
הדבר החשוב ביותר בעת שיקום הירך לאחר הניתוח הוא לשמור על קצב אחיד, ולא למהר יתר על המידה. נשיאת משקל רב מדי בשלב מוקדם מדי יכולה להיות הרסנית למפרק, ואף להגביר את הסיכון לסיבוכים לאחר הניתוח.
כמו כן, חשוב לאזן את הפעילות הגופנית עם מנוחה וטיפול בכאב, וכן לשים לב בכל עת לסיבוכים שעלולים להתרחש, ולפנות למוקד רפואי במידה ועולים סימנים מטרידים כמו נפיחות חדשה ברגל, אודם של הגפה, החמרה בכאבים או סימני זיהום סביב הצלקת הניתוחית – חום ואום מקומי או הפרשה מהצלקת.
מתי חוזרים לחיים רגילים?
המטרה של התהליך השיקומי היא הגעה לפעילות שגרתית ככל הניתן לאחר הניתוח. בהתאם לשיתוף הפעולה וביצוע התרגילים השיקומיים, כך ישתנה משך הזמן הדרוש עד חזרה לפעילות מלאה – שבדרך כלל עומד על כמה שבועות עד כמה חודשים.