החלפות מפרקים בכלל והחלפות ברך בפרט הן ניתוחים שהולכים ונעשים נפוצים, עם השפעה על חלקים גדולים יותר באוכלוסייה. משנה לשנה, הטכנולוגיות להחלפות ברך נעשות מדויקות וטובות יותר, על מנת להבטיח איכות חיים טובה ככל הניתן לאחר הניתוח.
במאמר זה נסקור כמה מהטכנולוגיות והרעיונות החדשים בהחלפות ברך, שאולי יוכלו להפוך גם את הברך החדשה שלך לטובה ככל האפשר, ומותאמת אישית לך.
מה שיש עכשיו לא מספיק טוב?
ניתוח להחלפת ברך הוא אכן אחד הטיפולים היעילים הקיימים לניוון של מפרק הברך, ומביא ברוב מוחלט של המקרים לשיפור בתלונות וחזרה לתפקוד יומיומי. אך מדובר בטיפול שאמור להחזיק שנים רבות, ועם הזמן עד 20% מהמנותחים מציינים כי קיוו לתוצאות יותר טובות.
אורתופדיה הוא אחד המקצועות הדינמיים והמתפתחים ברפואה, ובשנים האחרונות חווה זינוק בזכות שיפורים טכנולוגיים שמאפשרים טיפולים מתקדמים ויעילים יותר – וכך, גם בהחלפות ברך מוכנסות היום טכנולוגיות חדשות שנועדו לשפר את היעילות של הניתוח ושל הצלחתו לאורך זמן.
החלפה מותאמת אישית
עד לאחרונה, החלפת ברך חלקית או החלפת ברך מלאה בברך מלאכותית התבססה על קטלוג של משתלים שמיוצרים על ידי חברות שונות. המנתחים צריכים לבחון את גודל וצורת המפרק הטבעי של המטופל ולבחור את המשתל שלדעתם הוא המתאים ביותר לברך.
כעת הולך ומתרחב השימוש במשתלים המיוצרים בהתאמה אישית – אחרי ביצוע של הדמיות לברך המיועדת לניתוח, מיוצר מודל תלת ממדי שלה. על פי המודל, מוזמן משתל שיוצר בהתאם למבנה המדויק של המטופל, מה שנועד להבטיח התאמה טובה יותר של המשתל ויעילות מתמשכת.
חיישנים בתוך הברך
למרות השיפורים הגדולים בתכנון המשתלים, אחד האתגרים הקיימים בניתוחי ברך הוא איזון מספק של הרצועות המקיפות את המפרק. איזון לא מספק של הרצועות והשרירים המקיפים את הברך יכול להביא להתרופפות מהירה של המפרק, ומגדילה את כמות הניתוחים החוזרים.
במקביל, נעשה שימוש גם בחיישנים שעוזרים להתאים באופן מיטבי בין העצמות במפרק, להקפיד על יישור שלהן סביב ציר אחד ולהבטיח טווח תנועה מלא ככל האפשר בעקבות החלפת המפרק.
מסיבה זו, נעשה ניסיון לשלב בניתוח חיישנים שמאפשרים הבנה בזמן אמת של הצלחת היישור של עצמות המפרק, או איזון הרקמות הרכות סביב המפרק ותומכות בו. באמצעות מידע זה משתפרת קבלת ההחלטות של המנתחים, ומאפשרים להם להגיע לתוצאות מספקות בקלות.
מספר מחקרים מתבצעים כרגע ברחבי העולם, שעוקבים ומשווים מטופלים שנותחו תוך שימוש בחיישנים אלו לעומת אלו שעברו את הניתוח המסורתי, על מת להבין האם ועד כמה השימוש בחיישנים משפר את תוצאות הניתוח.
ניתוח בעזרת רובוט
חוד החנית של הטכנולוגיה בחדר ניתוח הוא השימוש ברובוט ככלי עזר בניתוח. רובוט בהחלפות ברך מציע דיוק גבוה יותר במהלך הניתוח, הערכה תוך-ניתוחית של מיקומי הרצועות השונות ומידת היישור של העצמות השונות.
קיימים מספר רובוטים להחלפות ברך, מהמתקדמים ביותר רובוט ה-MAKO, הוא חצי-אוטונומי, ומתבסס על הדמיות תלת-ממדיות של הברך, על מנת להגביר את הדיוק בתכנון ובביצוע ניתוח רובוטי להחלפת ברך. למרות שנמצא בשימוש רק כמה שנים, כבר נמצא כי השימוש ב-MAKO בחדר ניתוח מגביר את הדיוק בהתאמת משתלים ביחד לניתוחי החלפת ברך המסורתיים.