סיבוכים לאחר החלפת מפרק ירך

ירך כואבת אילוסטרציה

ניתוח להחלפת ירך הוא אחד הפתרונות האפקטיביים הן להקלה בתסמינים והן לשיפור התפקוד בסוגים רבים של פגיעות בירך – כמו שברים במפרק הירך, דלקת ניוונית שלו (אוסטאוארתריטיס), מחלות דלקתיות אחרות ואף במקרים של זיהומים. 

בכל הנוגע לשחיקה של מפרק הירך, ניתוח להחלפתו הוא הפתרון האפקטיבי ביותר, ולכן נעשים מאמצים רפואיים וטכנולוגיים לבצע את הניתוח בצורה היעילה והטובה האפשרית. בכל זאת, כמו לכל התערבות רפואית, גם בהחלפת ירך קיימים סיכונים וסיבוכים אפשריים. 

מהם הסיבוכים הקיימים בניתוח החלפת ירך?

סיבוכים האפשריים של ניתוח ירך:

  • זיהום שיכול להתפתח באזור החתך או עמוק יותר, בעקבות כניסה של מזהמים למפרק המנותח במהלך הפרוצדורה. רוב הזיהומים מטופלים באנטיביוטיקה, אך לעתים מצב זה מצריך ביצוע של הסרת הזיהום באופן כירורגי או אפילו החלפה של המפרק והוצאה של המתכות מהגוף.
  • קרישי דם בוורידי הרגליים בעיקר, עשויים להתפתח במהלך ההחלמה מהניתוח ובעיקר במקרים של הגבלת תנועה ושכיבה ממושכת במיטה. קרישים אלו יכולים לנוע מוורידי הרגל במקרים קשים ונדירים לריאות ואף לפגוע במוח. מסיבה זו מקובל לטפל בדילול דם סביב הניתוח ולעודד הנעה של הגפיים.
  • שבר. במהלך הניתוח עשויים חלקים בריאים של עצמות הירך והאגן להיפגע ואף להישבר. ברוב המקרים מדובר בפגיעות קטנות שיחלימו מעצמן, אך במקרים מסוימים עשויים להצריך ייצוב ותיקון באמצעים פולשניים יותר.
  • פריקה של הירך יכולה לקרות בעת הנעה של הירך בזוויות מסוימות, שיגרמו ללחץ וליציאה של המפרק החדש מהמכתש המפרקי שאמור להחזיק אותו. לעתים מצב זה מצריך שימוש במחוך לייצוב הירך.
  • סיבוכים אחרים, כולל שינוי באורך הרגל, התרופפות של המשתל, פגיעה בכלי הדם והעצבים סביב המפרק או צורך לעבור ניתוח החלפה שני הם נדירים יותר, אך עשויים להתרחש, ובמידה שעולה חשש לכך ראוי לשאול את המנתח ולדון על משמעות סיבוכים אלו.

האם יש הבדלים בין הגישות הניתוחיות בסיכון לסיבוכים?

מחקר ענק שנערך בארה״ב בחן כמאתיים אלף ניתוחים להחלפת ירך שנעשו במהלך שנה, ומצא כי שיעור הסיבוכים המשמעותיים עומד על 0.03-11.3 אחוזים, בהתאם לסוג הסיבוך שנבחן – מה שהופך את הניתוח לאחד הבטוחים ברפואה.

אך למרות הסיכון הנמוך ממילא, ככל הנראה שלניתוחי החלפת מפרק ירך בגישה אחורית יש יתרון בהפחתת הסיבוכים הניתוחיים: מחקר שבוצע ב-2019 באוניברסיטת ניו יורק.

המחקר של אוניברסיטת ניו יורק מצא שבהחלפות ירך בגישה אחורית שיעור הסיבוכים נמוך בכ-40% ביחס של ניתוח החלפת ירך בגישה קדמית, בעיקר בזכות ההפחתה של הסיכוי לזיהום ולשבר במהלך הניתוח.

מה ניתן לעשות כדי להפחית את הסיכון?

קודם כל – רוב האנשים שעוברים החלפת ירך, בין אם בגישה קדמית או אחורית, לא סובלים מסיבוכים משמעותיים בעקבות הניתוח.

על מנת להפחית את הסיכון לסיבוכים המסוכנים ביותר, במקרים רבים ממליצים המנתחים על טיפול במדללי דם ובגרבי לחץ בימים ואף בשבועות שאחרי הניתוח, ולעתים גם על טיפול אנטיביוטי סביב הפרוצדורה.

כמו כן, שיקום מהיר ונכון אחרי הניתוח, עם פיזיותרפיה משלימה והקפדה על הטיפול התרופתי המומלץ יכולה להאיץ משמעותית את ההחלמה מהניתוח ולהפחית גם את הסיבוכים הקשורים בו.

רופאים מומלצים לסיבוכים לאחר החלפת מפרק ירך

כאן תמצאו את הרופאים המומלצים שלנו לסיבוכים לאחר החלפת מפרק ירך. כל הרופאים שלנו הינם מומחים לביצוע ניתוחים ופעולות רפואיות ובעלי ניסיון רב שנים בביצוע ניתוחים אורתופדיים.

ד"ר פיכמן גיל

מומחה בכירורגיה אורתופדית והחלפות מפרקי ברך וירך רופא מומחה בכיר במערך האורתופדי בבי"ח "שיבא" תל-השומר.

ד"ר אביבי ערן

מומחה בכירורגיה אורתופדית והחלפות מפרקי ברך וירך סגן מנהל המערך האורתופדי ורופא בכיר ביחידה להחלפת מפרקים, בבי"ח "שיבא" תל-השומר.

ד"ר איגור קזנסקי

מומחה בכירורגיה אורתופדית מתמחה בהחלפות מפרקי ברך וירך אורתופד מנתח בכיר בבית החולים אסותא.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

*הכיסוי לניתוח ברובוט ה-™Mako מתאפשר דרך ביטוחים פרטיים בלבד.

Leave us your contact details, and we will get in touch at the earliest opportunity

* Coverage for surgery using the Mako™ robot can be obtained from private insurance only