בורסיטיס של הירך או בורסיטיס טרוכנטרי (באנגלית: Trochanteric Bursitis) היא מצב בו יש דלקת של חלל הבורסה הממוקם באזור הטרוכנטר הגדול, אחד מחלקי עצם הירך. דלקת של הבורסה יכולה לגרום לכאבים במפשעה ובמפרק הירך ומהווה גורם נפוץ לכאבים אלו. לרוב הטיפול בבורסיטיס הוא שמרני ויכול להסתכם בזריקה של סטרואידים לחלל הבורסה.
מה זו בורסה ומה זה בורסיטיס?
בורסה (Bursa), בגוף האדם ולא בעולמות הפיננסים, הוא כינוי לשק הסגור על עצמו ומלא בנוזל המתפקד כבולם זעזועים. תפקיד הבורסה היא להגן על עצמות מפני פגיעה וכן לשפר את התנועה של הרקמות מול העצם, מבלי לגרום לחיכוך של הרקמות זו בזו.
הבורסות העיקריות בגוף נמצאות בסמוך לגידים הקשורים לפרקי הגוף הגדולים, כמו הכתפיים, המרפקים, הירכיים והברכיים.
בורסיטיס (Bursitis) הוא כינוי למצב בו יש דלקת של הבורסה. בדרך כלל מדובר במצב זמני בלבד. על אף שדלקת בבורסה גורמת לכאבים ועשויה להגביל את תנועת המפרק אליו היא קשורה, בורסיטיס אינה גורמת על פי רוב לעיוות גרמי.
מהם התסמינים של בורסיטיס טרוכנטרית?
בורסיטיס בירך אמנם לא מהווה הסיבה המובילה לבורסיטיס בכלל, אבל היא גורם משמעותי המביא לכאבים באזור הירך. בעקבות ההשפעה שלה בעיקר על נשים בגיל המבוגר, בורסיטיס בירך יכולה לגרום להפרעות בהליכה ובסופו של דבר לנפילה, שעשויה להיות הרת אסון בגילאים אלו.
התסמינים להם גורמת בורסיטים בירך כוללים בעיקר כאב בחלקו החיצוני של מפרק הירך או בישבן, כאב שמוחמר עם השכיבה על הצד המושפע או כשמפעילים לחץ אקטיבי על חלקו החיצוני של המפרק. בדרך כלל כאב הנגרם בעקבות בורסיטיס מחמיר במהלך פעילות כמו עליה במדרגות או קימה מישיבה נמוכה – כמו ביציאה מהרכב.
מהם גורמי הסיכון להתפתחות דלקת בבורסה הטרוכנטרית?
בורסיטיס בירך יכולה להתפתח בכל אחד ובכל גיל, אך היא פוגעת בעיקר בנשים ובעיקר באנשים בגיל המעבר או בגיל המבוגר. מצב זה נפוץ פחות בגברים צעירים.
כמו כן, ישנם גורמים שונים המגבירים את הסיכון להתפתחות בורסיטיס באזור הירך, כשהחשובים והמובילים בהם הם חבלה או פציעה בירך שיכולה להיגרם אחרי נפילה או חבלה קהה אחרת, או פציעה של שימוש יתר בקרב מי שעוסקים בפעילות גופנית עודפת – החל מטיפוס של גרמי מדרגות רבים ביום ועד ריצה, רכיבה על אופניים או עמידה ממושכת.
גורמי סיכון אחרים לבורסיטיס כוללים:
- מחלה של עמוד השדרה, כמו עיוותים שונים המשפיעים על פיזור העומסים בין הרגליים ועל היכולת ללכת בצורה בריאה.
- אי-שוויון בין הרגליים – כשרגל אחת קצרה משמעותית מהשנייה ההליכה נפגעת ויכול להיווצר גירוי עודף של הבורסה בירך.
- דלקת מפרקים שגרונית (ראומטואיד ארתריטיס) מעלה את הסיכון להתפתחות דלקת בכל האתרים הסמוכים למפרק, כולל בבורסה.
- ניתוח בעבר כמו החלפה קודמת של מפרק הירך, יכולה להביא לפגיעה בבורסה או לחיכוך עודף שלה וכך להתפתחות דלקת.
אילו עוד אתרים נפוצים להתפתחות בורסיטיס?
עקרונית, בורסיטיס יכולה להתפתח בכל אתר בגוף – בורסות נמצאות בסמוך לגידים רבים בכל האיברים – אך האתרים הנפוצים הם בסמיכות למפרקים הגדולים בגוף:
- בורסיטיס בברך מתרחשת בדרך כלל בחלקה הפנימית-אחורית של מרכז הברך ונקראת גם בורסיטיס רגל האווז, בגלל שמערבת מספר גידים הנעים יחד וזכו לשם Pes Anserinus. הם מתחברים יחד לעצם השוק, בחלקה האחורי. הבורסיטיס מסוג זה עשויה להתפתח בעקבות ביצוע של פעולה גופנית בלי חימום מספק אך גם בעקבות פציעה סיבובית שמביאה למתיחה של שרירים אלו. דלקת באזור זה יכולה להתפתח גם בלי טריגר ברור, בעיקר באנשים בעלי משקל עודף או במי שמתפתחת אצלו דלקת במפרק הברך עצמו.
- בורסיטיס בפיקת הברך (בורסיטיס פרה-פטלרית) יכולה להתפתח במקרים של שימוש עודף בברך וכיפוף יתר – כמו אינסטלטורים שעובדים הרבה בכריעה.
- בורסיטיס במרפק גם נחשבת כנפוצה יחסית ונגרמת בדרך כלל בצד האחורי של המרפק, במיקום בו אין רקמות שמפרידות בין העור ובין האולקרנון – חלקה האחורי של עצם הגומד. בורסיטיס במיקום זה מתפתחת על פי רוב בעקבות פציעה, אך יכולה להתפתח גם אחרי לחץ ממושך (לדוגמה בהישענות ממושכת על משטחים קשים). במקרים חמורים בורסיטיס באתר זה יכולה להישנות פעמים רבות ולהביא בסופו של דבר לניתוח כריתה שלה.
- בורסיטיס בכתף היא בדרך כלל חלק מתהליך נרחב של ניוון באזור המפרק, המועד מראש לפורענות בשל מבנהו. בדרך כלל בורסיטיס בו תתפתח בגיל המבוגר, בפרט במטופלים הסובלים מתסמונת צביטה או מדלקת בגיד המסובב.
- בורסיטיס בגיד אכילס יכולה להתפתח באנשים עם הליכה לא נכונה על הקרסול ועל העקב.
- מחלת אלברט היא סוג של בורסיטיס המתפתחת בגיד הקרסול האחורי בעקבות פציעה או בעקבות שימוש בנעליים עם חלק אחורי נוקשה מדי – שגורמות ללחץ עודף על החלק התחתון של עקב אכילס, וכך לדלקת באזור החיבור בין הגידים לעקב.
כיצד מאבחנים דלקת בבורסה?
האבחנה על פי רוב מבוססת על ההיסטוריה הרפואית ועל בדיקה גופנית הממוקדת במפרק המעורב. אמנם במקרים רבים אין צורך בביצוע בדיקת הדמיה על מנת לאשר את האבחנה, אך לעתים ימליץ הרופא על ביצוע צילום רנטגן או בדיקות דם כדי לשלול מצבים אחרים – כמו שבר או דלקת בחלל המפרק – שיכולים להידמות לבורסיטיס במופע הקליני שלהם.
במקרים משמעותיים בהם לא מתקבלת אבחנה בפרק זמן סביר, הרופא המטפל או האורתופד אליו פניתם עשוי להתחיל בתהליך בירורי אבחוני, שיכלול בדרך כלל הדמיות מתקדמות כמו אולטרה-סאונד או MRI, ויכול לדרוש ביצוע של אספירציה – שאיבה במחט של חלל הבורסה – על מנת לבדוק במעבדה אם ישנו תהליך דלקתי בתוך הבורסה ואיזו בורסה מעורבת.
הטיפול בבורסיטיס
הגישה הטיפולית בבורסיטיס היא לרוב שמרנית, ונדיר להגיע לצורך בניתוח כטיפול – אם כי במקרים קשים או מורכבים ניתן להגיע לכך. רוב מוחלט של המטופלים זוכה להקלה משמעותית בכאב ולהטבה בתסמינים באמצעות שינויים באורח החיים עם או בלי תרופות:
- התאמת פעילות: הימנעות מפעילות גופנית הגורמת להחמרה של הדלקת או לכאבים.
- פיזיותרפיה: תרגילים שונים למתיחת הגידים בירך או לשיפור חוזק וגמישות הירך יכולים להטיב משמעותית עם התסמינים ולהפחית את הסיכוי להישנות של הדלקת. את רוב התרגילים ניתן לבצע באופן עצמאי לאחר הדרכה קצרה ויש לבצעם באופן שגרתי, מספר פעמים ביום.
ישנם עוד כלים טיפוליים שיכולים לשמש את הפיזיותרפיסט/ית שעוזר/ת לך, כמו עיסוי ממוקד, שימוש בקירור או חימום מקומי ואף טיפול בגלי אולטרה-סאונד. - מכשירי עזר כמו מקל או הליכון לשימוש בזמן שהדלקת מקשה על נשיאת המשקל.
- תרופות נוגדות דלקת לא-סטרואידליות (NSAID) שיפחיתו את הדלקת באזור, ישפרו את הנפיחות ויאיצו את האפשרות לחזור ולהשתמש במפרק.
- הזרקות סטרואידים למפרק הן כלי שיש להשתמש בו בזהירות, על אף ההטבה המשמעותית שהן יכולות להביא – משום שלשימוש מתמשך בסטרואידים יש תופעות לוואי מסוכנות. לעתים זריקות אלו מכילות גם חומרי הרדמה מקומית, שיקלו על הכאב גם בטווח הקצר פרט להפחתת הדלקת.
על אף שברוב המקרים טיפולים אלו מספיקים, ישנם מטופלים שחווים השנויות של הדלקת בבורסה וסובלים מכאב רב למרות הטיפולים המתקדמים. במקרים אלו ניתן לפנות לייעוץ אורתופדי ולשקול ניתוח להסרה של הבורסה, שנעשה היום בגישות שונות ולא משפיע בצורה משמעותית על תפקוד המפרק.
שיקום
אחד המרכיבים החשובים ביותר בטיפול בבורסיטיס של הירך הוא השיקום שלאחר הדלקת – במיוחד במידה ובוצע ניתוח לטיפול בה.
רוב המטופלים יכולים להמשיך ללכת על הרגל גם במהלך הטיפולים וגם מיד לאחר הניתוח. לעתים רבות, שימוש במקל הליכה או עזרים אחרים להפחתת העומס על הרגל בעת שיא הדלקת או לאחר הניתוח יכול לעזור מאד להטבה ולהחלמה.
חלק מהותי מהשיקום מבורסיטיס בירך הוא ביצוע תרגילים לשיפור הגמישות של השרירים והגידים סביב המפרק, כמו מתיחה של גיד האיליו-טיביה (Iliotibial Tract) או של שריר ה-Tensor Fascia Lata שנמצא ממש מעל הטרוכנטר הגדול. תרגילים שונים ניתן לבצע בעמידה, בישיבה או אף בשכיבה אך חשוב להתייעץ עם אורתופד או עם פיזיותרפיסט על מנת להתאים את התרגילים השונים ליכולת הגופנית הבסיסית שלך ולבניית תכנית אימון מפוקחת.
מניעה של בורסיטיס בירך
זה נכון שבמקרים רבים לא ניתן למנוע את התפתחות הדלקת, אך בגלל שהסיבה הנפוצה לבורסיטיס היא שימוש יתר, ישנן פעילויות מהן אפשר להימנע וכך להפחית את הסיכון.
כשמבצעים פעילות גופנית, יש מספר עקרונות שהקפדה עליהם יכולה להפחית את הסיכון: להתחיל לאט ולבנות את היכולת הגופנית בהדרגה, לא לבצע תרגילים הדוחפים אותנו לקצה גבול היכולת ולא לבצע מספר חזרות גבוה מדי. כמו כן, חשוב להפסיק להתאמן בכל מקרה של הופעת כאב.
כמו כן, מומלץ להימנע או להפחית תנועות חזרתיות המביאות להגברת הלחץ על הירכיים, להפחית ככל הניתן משקל עודף, להשתמש רק בנעליים בגודל מתאים ובעלות תמיכה מספקת ולבצע תרגילים שגרתיים לשמירה על גמישות וחוזק הירכיים.
רפרנסים:
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4964-trochanteric-bursitis
- https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/hip-bursitis/
- https://orthoinfo.aaos.org/globalassets/pdfs/2017-rehab_hip.pdf
- https://www.hopkinsmedicine.org/physical_medicine_rehabilitation/services/rehab-therapy/physical/trochanteric-bursitis-rehabilitation.html
- https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/bursitis
- https://www.nhs.uk/conditions/bursitis/