זכויות לאחר החלפת ברך

החלפת ברך אמנם נועדה להקל על הכאבים והניוון במפרק, לעתים אחרי שנים רבות של כאב ומגבלה – אך גם הניתוח גורם לנכות מסוימת, ולא משיב תמיד את הברך לתפקודה המלא. לכן, אם עברתם ניתוח החלפת ברך חשוב שתדעו את זכויותיכם, ובפרט אם קיימים סעיפי ליקוי המזכים אתכם בתמיכת הביטוח הלאומי.

מי זכאי להטבות?

הביטוח הלאומי ומשרד האוצר מעניקים הטבות ועזרה בניידות למי שסובל מליקויים ברגליים המגבילים אותם בניידות, וזקוקים להקלות שונות על מנת להמשיך באורח חיים מלא. 

ההטבות עשויות להתקבל עבור תושבי ישראל החיים בה, מגיל 3 ועד גיל הפרישה, לאחר קביעת אחוזי מוגבלות קבועים בניידות על ידי ועדה רפואית של משרד הבריאות. אחוזי המוגבלות מופיעים ברשימת ליקויים מוגדרת. לאחר הקביעה מצד הוועדה, ניתן להגיש תביעה להטבות לביטוח לאומי.

איך נקבע גיל הפרישה?

גיל הפרישה לעניין הטבות בניידות נקבע לפי טבלה המופיעה באתר הביטוח הלאומי, והוא אחיד לגברים ולנשים – לפי גיל הפרישה של גברים. עבור כל מי שנולד ב-5/1942 ואילך, גיל הפרישה עומד על 67 שנים. עבור מי שנולד לפני 5/1942, גיל הפרישה נחשב מוקדם יותר ומחושב לפי טבלה. 

כמה אחוזי נכות מגיעים למי שעבר החלפת ברך?

הוועדה הרפואית של הביטוח הלאומי קבעה אחוזי מוגבלות הן עבור מי שסובל ממגבלה בתנועה ובניידות בעקבות מחלה של הגפיים התחתונות והן עבור מי שנזקק להחלפות מפרקים.

מבחינת הברך, ליקוי בתנועתה מוגדרת פגיעה בכושר התנועה המונע כיפוף של יותר מ-135 מעלות ומניעה של יישור מספק. ליקוי זה מזכה ב-60 אחוזי מוגבלות כאשר הוא בצד אחד, ועד 80% במידה והפגיעה היא דו צדדית.

מי שעבר החלפת מפרק אחד אינו זכאי לאחוזי מוגבלות, אלא אם עדיין קיימת הגבלה בתנועה, או אם יש סימנים להתרופפות של המפרק המוחלף. במידה ומבוצעת החלפה חוזרת של המפרק או החלפה של שני מפרקים ומעלה מזכות ב-50 אחוזי מוגבלות ומעלה.

מה אם לא נקבעו לי אחוזי מוגבלות? 

קודם כל, קיימת האפשרות לערער על החלטת הוועדה הרפואית, לוועדה מיוחדת לערערים רפואיים של משרד הבריאות. כמו כן, ניתן להגיש תובענה לבית הדין המחוזי במידה ועולה צורך. חשוב לציין כי הטבות בניידות לא מגיעות למי שנקבעו לו אחוזי מוגבלות זמניים

ומה עושים אחרי גיל הפרישה?

לפי הסכם הניידות בין משרד האוצר והביטוח הלאומי, לא ניתן להגיש תביעה ראשונה אחרי גיל הפרישה. ניתן לקבל גמלת ניידות אחרי גיל הפרישה במידה וקיבלת גמלת ניידות בסמוך לגיל הפרישה, או שקיבלת הלוואה עומדת ב-4 השנים שקדמו לו, או הלוואה לרכישת רכב והרכב עדיין ברשותך.

מהו סכום הקצבה?

סכום הקצבה המוענקת למוגבלים בניידות משתנה בהתאם לגורמים רבים, ונקבע בהתאם לטבלה הזמינה לצפייה באתר הביטוח הלאומי. הגורם המרכזי על פיו נקבע סכום הקצבה וכן ההטבות בניידות הוא בעלות על רכב. עבור מי שאינו מחזיק ברכב, מוענקת ״קצבה רגילה״ שעומדת על 2,364 ש״ח (נכון ל-1.1.2021). עבור בעלי רכב, גודל הקצבה משתנה בהתאם לאחוזי המוגבלות, תלות בכיסא גלגלים, גודל הרכב והאבזור הנדרש לתפעולו.

רופאים מומלצים לזכויות לאחר החלפת ברך

כאן תמצאו את הרופאים המומלצים שלנו לזכויות לאחר החלפת ברך. כל הרופאים שלנו הינם מומחים לביצוע ניתוחים ופעולות רפואיות ובעלי ניסיון רב שנים בביצוע ניתוחים אורתופדיים.

ד"ר פיכמן גיל

מומחה בכירורגיה אורתופדית והחלפות מפרקי ברך וירך רופא מומחה בכיר במערך האורתופדי בבי"ח "שיבא" תל-השומר.

ד"ר אביבי ערן

מומחה בכירורגיה אורתופדית והחלפות מפרקי ברך וירך סגן מנהל המערך האורתופדי ורופא בכיר ביחידה להחלפת מפרקים, בבי"ח "שיבא" תל-השומר.

ד"ר איגור קזנסקי

מומחה בכירורגיה אורתופדית מתמחה בהחלפות מפרקי ברך וירך אורתופד מנתח בכיר בבית החולים אסותא.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

*הכיסוי לניתוח ברובוט ה-™Mako מתאפשר דרך ביטוחים פרטיים בלבד.

Leave us your contact details, and we will get in touch at the earliest opportunity

* Coverage for surgery using the Mako™ robot can be obtained from private insurance only