החלפת מפרק ירך היא אחת הפרוצדורות הטובות והמוצלחות בתולדות הרפואה, ובמגוון מצבים רפואיים היא מאפשרת למטופלים רבים הקלה בכאב ושיפור בתפקוד שנפגע עקב שבר, דלקת או אפילו זיהום.
ככל שהזמן עובר, המפרק המוחלף יכול ״להיכשל״ ממגוון סיבות, והמנתח שלך עשוי להמליץ על ביצוע ניתוח החלפה חוזר, בו יוסרו חלק או כל המרכיבים של הירך המלאכותית ויוחלפו במפרק מלאכותי חדש.
ניתוח החלפת מפרק חוזר הוא בעל מטרות דומות לניתוח המקורי – הקלה בכאב ושיפור בתפקוד – אבל בניגוד להחלפת מפרק ירך ראשונה, מדובר בניתוח ארוך ומורכב יותר, שדורש צוות מיומן וציוד מותאם על מנת להתבצע בהצלחה.
מהן הסיבות לביצוע החלפה חוזרת?
שחיקת המשתל והתרופפות: על מנת שהמפרק המלאכותי יעבוד היטב, המשתל צריך להישאר מחובר היטב לעצמות. לפעמים אחרי הניתוח המקורי עצם הירך או עצם האגן מתקשה לצמוח ולגדול סביב המשתל, והוא לא מתקבע בעצם כפי שהוא אמור.
לעתים, אחרי תקופה מסוימת, מסיבה שאינה ברורה, המשתל מתחיל להתרופף בעצם למרות שהתקבע טוב לפני כן.
מטופלים צעירים שעברו החלפת ירך יכולים גם ״לחיות מעבר״ לתוחלת החיים של הציוד המלאכותי, כך שהם בסיכון מוגבר להתרופפות ופניה לניתוח חוזר. למרבה המזל, השיפור המתמיד בציוד המשמש להחלפות מפרקים משפר את העמידות של המפרקים המלאכותיים ומאפשר שימוש לזמן רב יותר.
זיהום: מדובר בסיכון שקיים בכל ניתוח שהוא, אך במקרה של החלפת ירך, המפרק המלאכותי מהווה מוקד עליו יכולים חיידקים ״להתקבע״ במידה ויש זיהום גם במקום אחר בגוף – מצב בו טיפול אנטיביוטי לא בהכרח מספיק, ולעתים מצריך התערבות ניתוחית. יש מספר סוגי ניתוחים הקיימים במצב זה, ולא תמיד מבוצעת החלפת מפרק חוזרת מלאה.
פריקות חוזרות: למפרק מלאכותי יש מבנה של מכתש ועלי, בדומה למבנה מפרק הירך הטבעי. על מנת שהמפרק יעבוד כמו שצריך, העלי (הכדור שבראש הירך) להישאר בתוך המכתש (שממוקם באגן).
לפעמים במקרה של פריקות חוזרות – יציאה של העלי מהמכתש – עולה הצורך בביצוע ניתוח לבחינה ותיקון של המשתל, ולעתים אף החלפה מחודשת.
שבר: במקרים של שבר בעצם הירך סביב המשתל (שבר פרי-פרוסתטי) נדרש לעתים רבות תיקון ניתוחי ועיגון של חלקי העצם למשתל המקורי, ובמקרים מסוימים הרופא המנתח עשוי להחליט שיש צורך בהחלפה מלאה של כל המפרק. במקרים נדירים מאד המשתל המתכתי עצמו עשוי להישבר, ולהצריך החלפה של החלקים המלאכותיים.
גורמים אחרים: לעתים יכולה להיווצר תגובה של הגוף ואף אלרגיה למתכות ולחומרים שבמפרק המלאכותי. מדובר באירוע נדיר למדי, ואין הסכמה גורפת בנוגע לדרך הנכונה לטיפול במצבים אלו.
כמו כן, גורמים שונים של המנותח יכולים לגרור ניתוחים חוזרים אחרי החלפת המפרק – כמו מטופל פעיל מאד גופנית, שמביא לשחיקה מהירה של המפרק המלאכותי, או במקרים של השמנה קיצונית, סוכרת או היסטוריה של ניתוחים שיכולים כולם להעלות את הסיכון לזיהום של המשתל.
מה הסיכוי שאזדקק לניתוח החלפה חוזר?
בזכות שיעור ההצלחה הגבוה של החלפות ירך, מעט מאד מנותחים יזדקקו בכלל לניתוח החלפה חוזר או להתערבות כלשהי לתיקון המשתל. במחקר שפורסם בשנת 2021 בכתב העת Bone and Joint, שנחשב כאחד החשובים בעולם האורתופדי, נמצא כי במהלך עשר השנים שאחרי החלפת ירך, רק 6.4% מהמטופלים זקוקים לניתוח נוסף לבדיקת המשתל או החלפתו.
עם זאת, חשוב לציין שבקרב קבוצות הסיכון – צעירים מגיל 50, בעלי משקל עודף או סוכרתיים – שיעור הניתוחים החוזרים גבוה יותר.
באיזו גישה מבוצע הניתוח?
בניתוחי החלפת ירך ישנן שלוש גישות מקובלות:
- החלפת מפרק ירך בגישה קדמית.
- ניתוח החלפת מפרק ירך בגישה אחורית.
- החלפת מפרק ירך בגישה צדית.
כל אחת מגישות אלו בעלת יתרונות מסוימים למנתח או למנותח. בניתוחים להחלפה חוזרת נהוג להתבסס על אותן גישות ניתוחיות, אך במקרים רבים דרושה חשיפה גדולה יותר של האתר הניתוחי.
בגלל שמדובר בניתוח גדול ומורכב, התכנון שלו הוא קפדני ומותאם אישית, אין גישה אחת שנחשבת מומלצת לכל ניתוחי ההחלפה החוזרים. המנתח יבחר בגישה הניתוחית בהתאם לסיבת הניתוח, מבנה המשתל והפגיעה בעצמות, או נוכחות של זיהום במשתל.
האם הסיכונים וההחלמה שונים בניתוח החלפה שני?
בגדול, לא. סיבוכים הניתוחיים בהחלפה שניה דומים למדי לאלו של ההחלפה הראשונה, אך מכיוון שמדובר בניתוח ארוך ומורכב יותר, הסיכוי לסיבוך עולה.
על סיבוכים לאחר ניתוח החלפת ירך ניתן לקרוא כאן: לחצו כאן למאמר בנושא.
ההחלמה מניתוח החלפה חוזר היא לרוב ארוכה יותר, וחשוב להקפיד על שיכוך כאב מיטבי וביצוע פיזיותרפיה שיקומית בהתאם להמלצת הצוות הניתוחי והשיקומי.