סיבוכים לאחר ניתוח להחלפת ברך

ניתוח להחלפת מפרק הברך הוא אחד הניתוחים האורתופדיים הנפוצים בעולם, והוא נחשב לאחת ההתערבויות היעילות ביותר עבור מבוגרים הסובלים מפגיעה בברך בעקבות דלקת ניוונית (אוסתאוארתריטיס) או מסיבות אחרות.

בין אם מדובר על ניתוח להחלפת ברך מלאה או הניתוח הקטן יותר של החלפת ברך חלקית, 95 אחוזים מהאנשים שעוברים את הניתוח נהנים משיפור בתפקוד ובכאבים בברך גם עשור לאחר הניתוח. עם זאת, כמו בכל התערבות רפואית גם החלפת ברך כוללת בתוכה סיכון לסיבוכים שונים.

מהם הסיבוכים הנפוצים לאחר החלפת ברך?

הסיבוכים הקשורים בהחלפות ברך מתחלקים לסיבוכים מיידים העשויים להתרחש במהלך הניתוח או לכאלה שיכולים להתרחש אחריו, כאשר סיבוכים שונים מתאימים לטווח זמנים שונה אחרי הניתוח. חשוב לציין שסיבוכים אלה אינם נפוצים כלל, ורובם ניתנים למניעה באמצעות תכנון נכון ושמירה על טכניקה ניתוחית.

בין הסיבוכים המיידים, או אלו המתרחשים סביב הניתוח (פרי-אופרטיביים) ניתן למנות אובדן דם או פגיעה במבנים אנטומיים הסמוכים לברך – כמו העצב הפרונאלי או עורק הברך.

בגלל שהניתוח כולל בתוכו חיתוך של עצמות, עשויים להיווצר שברים או פגיעות ברצועות העוטפות את הברך. כמו כן, קיים סיכון לזיהום באתר הניתוח, או לקרישיות יתר מוגברת וסכנה לקריש בורידי הרגל או אף תסחיף ריאתי – סיבוך שעשוי להיות מסכן חיים אך בר מניעה.

בתקופה המאוחרת יותר, לרוב במהלך או אחרי ההחלמה מהניתוח, עשויים להתגלות סיבוכים אחרים שיפריעו לתפקוד מלא עם הברך המנותחת. ביניהם ניתן לכלול:

היחלשות או התרופפות של המשתל: זוהי למעשה הסיבה הנפוצה ל״כישלון של המפרק המנותח, והיא נפוצה יותר במנותחים צעירים (מתחת לגיל 50), ש״זוכים״ להשתמש בברך החדשה שלהם שנים רבות.

אי יציבות של המפרק: במקרים בהם המשתל מתרופף הוא עשוי לפגוע ביציבות של המפרק, מה שעשוי להצריך ניתוח נוסף לתיקון או להחלפה מחודשת של הברך. יש מספר גורמים העשויים להביא למצב זה, כמו מחלות רקע הקשורות ברקמות חיבור או דלקת מפרקים שגרונית.

זיהום תת-חריף/כרוני של המפרק יכול להתפתח גם שנים רבות אחרי הניתוח, כשעצם הנוכחות של עצם זר בתוך הגוף מעלה את הסיכון לכך שחיידקים ״יתיישבו״ על המשתל המלאכותי במידה וישנו זיהום במקום אחר בגוף. מקרים כאלה עשויים להצריך טיפול אנטיביוטי ממושך או אפילו ניתוח חוזר של הברך.

ישנם עוד מספר סיבוכים נדירים יותר, כמו פגיעה בתפקוד הפיקה או התפתחות של כאבים כרוניים באזור הניתוח, ולאחר טראומה לברך קיים סיכון לשבר של העצם סביב המשתל, שיכול להצריך טיפול ממושך ואף ניתוחים נוספים. כמו כן, חלקי הפלסטיק של המפרק נשחקים עם השנים ועם השימוש בברך המנותחת, ובמנותחים בעלי משקל עודף או בעלי אורח חיים פעיל מאד שחיקה זו יכולה להתרחש מהר יותר.

למה בכל זאת לעבור את הניתוח?

ראשית, חשוב לזכור שפניה לניתוח נוסף בעקבות סיבוך היא לא החלטה שנלקחת בקלות. לפני ההחלטה על טיפול בסיבוך כזה או אחר ינוהל דיון עם המנתח בו ישקלו מצב המשתל, מצב הבריאות הכללי שלך, משמעות החלופות האפשריות וכמובן ניסיון לצמצם ככל האפשר סיבוכים נוספים שעשויים להיקשר בהליך ניתוחי נוסף.

אמנם מרתיע לקרוא על הסיבוכים הקיימים בכל ניתוח, אך במקרה של החלפת ברך מדובר בסיכון מזערי. רוב הסיבוכים ניתנים למניעה או לטיפול, ורובם אינם מסכני חיים. כמו כן, החלפת ברך היא הטיפול היעיל ביותר לדלקת ניוונית של הברך או הרס של המפרק מסיבה אחרת, ומשיבה לפעילות מאות אלפי אנשים ברחבי העולם בכל שנה.

רופאים מומלצים לסיבוכים לאחר ניתוח להחלפת ברך

כאן תמצאו את הרופאים המומלצים שלנו לסיבוכים לאחר ניתוח להחלפת ברך. כל הרופאים שלנו הינם מומחים לביצוע ניתוחים ופעולות רפואיות ובעלי ניסיון רב שנים בביצוע ניתוחים אורתופדיים.

ד"ר פיכמן גיל

מומחה בכירורגיה אורתופדית והחלפות מפרקי ברך וירך רופא מומחה בכיר במערך האורתופדי בבי"ח "שיבא" תל-השומר.

ד"ר אביבי ערן

מומחה בכירורגיה אורתופדית והחלפות מפרקי ברך וירך סגן מנהל המערך האורתופדי ורופא בכיר ביחידה להחלפת מפרקים, בבי"ח "שיבא" תל-השומר.

ד"ר איגור קזנסקי

מומחה בכירורגיה אורתופדית מתמחה בהחלפות מפרקי ברך וירך אורתופד מנתח בכיר בבית החולים אסותא.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

*הכיסוי לניתוח ברובוט ה-™Mako מתאפשר דרך ביטוחים פרטיים בלבד.

Leave us your contact details, and we will get in touch at the earliest opportunity

* Coverage for surgery using the Mako™ robot can be obtained from private insurance only