הגורמים לניתוח החלפת מפרק הירך

הגורמים לניתוח החלפת מפרק הירך

ניתוח החלפת מפרק הירך הוא אחת ההתערבויות הרפואיות הטובות בתולדות הרפואה – הן מבחינה רפואית והן מבחינה כלכלית-משקית.

הניתוח מציע הקלה מהירה ומשמעותית בכאב במפרק הירך, שנגרם משלל סיבות, והוא נחשב כאחד האמצעים האמינים לשיפור תפקודי בקרב חולים עם דלקת ניוונית של מפרק הירך.

כ-85 אחוזים מאלו שעברו ניתוח להחלפת מפרק הירך סובלים מאוסטאוארתריטיס – דלקת ניוונית של הירך – אך ישנם מצבים רפואיים נוספים המצריכים החלפה של מפרק הירך, כמו דלקת ראומטולוגית של המפרק, סיבוכי זיהום שונים, מומים או פגיעות טראומטיות למפרק.

חלק מההצלחה הגבוהה בניתוחי החלפות מפרקים בכלל, ובמפרק הירך בפרט, נובע מבחירה נבונה של המועמדים להתערבות הניתוחית.

בזכות זיהוי נכון של הגורמים השונים הפוגעים באורח החיים של המטופלים, ניתן לבצע את הניתוח בהתוויות (אינדיקציות) הנכונות – ולהביא לתוצאות רצויות בגמר הטיפול. 

הגורמים לניתוח החלפת מפרק הירך

מתי לפנות לניתוח?

לכאבים בירך גורמים שונים, חלקם מפרקיים וחלקם לא – וחשוב לזהות זאת טרם תחילת הטיפול. ברוב המקרים, כאבים במפרק הירך נגרמים עקב דלקת ניוונית, שמתפתחת עם הגיל ובעקבות העומס המצטבר על מפרקי הירכיים.

במקרים אלו ובאחרים עשוי האורתופד המטפל להציע על טיפול ניתוחי והחלפת מפרק הירך.

למרות שמדובר בניתוח בטוח ויעיל יחסית, עדיין מדובר בהתערבות לא פשוטה הדורשת הערכה רפואית כוללת ודיון יחד עם הצוות המנתח, שישקלל את התועלת מול הסיכונים וימליץ בסופו של דבר על דרך הטיפול המיטבית.

על פי רוב, ניתוח להחלפת הירך מומלץ למטופלים שהכאב ממנו הם סובלים מונע גם פעילות יומיומית פשוטה כמו הליכה או כיפוף, כאב שמופיע ונמשך גם בעת מנוחה או שינה או כאב שאינו מוקל באמצעים תרופתיים, באמצעות פיזיותרפיה או באמצעות כלי עזר (כמו הליכון או מקל).

מטופלים עם נוקשות של המפרק שמגבילה את טווח התנועה שלהם יכולים גם לקבל הפניה לניתוח.

כאב

הגורם המרכזי המביא להערכה אורתופדית ובסופו של דבר לביצוע הניתוח הוא הכאב.

זהו התסמין הנפוץ ביותר והמגביל ביותר אצל רוב המטופלים, והקלת הכאב היא יעד מרכזי בעת תכנון הטיפול ובעת ההחלטה על ניתוח.

בדרך כלל כאבים הנובעים ממפרק הירך ממוקמים באזור המפשעה והישבן, בצד הפגוע.

כמו כן, הקרן עשוי להקרין אל הירך ולעתים להופיע בברך או אפילו מתחת לה. אופי הכאב הוא בדרך כלל עמום והוא נוטה להתגבר בזמן מאמץ, עם הקלה במנוחה.

לעתים פעילות מוגברת לאורך היום עשויה להביא לכאב ממושך בשעות הערב, וכאב במהלך הלילה והשינה הוא פקטור משמעותי בהחלטה על התערבות ניתוחית.

מוגבלות תפקודית

בדרך כלל מוגבלות תפקודית של הירך מגיעה יחד עם הכאבים במפרק – ואז החלפת המפרק פותרת את שתי הבעיות.

במקרים הנדירים בהם המגבלה מופיעה ללא כאב, הגישה הטיפולית תתמקד יותר בפיזיותרפיה ובחיזוק השרירים סביב המפרק, תוך ניסיון לדחות את הפניה לניתוח.

במקרים בהם הפגיעה בירך אינה בעקבות מחלה ניוונית אלא בעקבות מחלה דלקתית (כמו Ankylosing Spondylitis) או בעקבות מחלה הגרמה לאיחוי של המפרק בגיל צעיר, יכולה להתפתח מגבלה משמעותית ללא כאבים, ולהביא לתלות בעזרים או במטפלים על מנת להתנייד – ודווקא אז ניתוח להחלפת המפרק יכול להביא לשיפור אדיר בתפקוד, להשיב את המטופל לתנועה ולמנוע נכות.

הגורמים לניתוח החלפת מפרק הירך

גיל

רוב החלפות הירך מבוצעות בין הגילאים 60 ו-80, אך ההתוויות לניתוח אינן תלויות גיל וניתן גם להגיע לניתוח החלפת מפרק ירך בגיל המבוגר.

במקרים נדירים ניתן לראות גם צעירים הזקוקים להחלפת מפרק הירך, אצלם בדרך כלל הסיבה היא טראומה, זיהום או סיבוכים מאוחרים של מום מילדות.

אחוזי ההצלחה של הניתוח הם גבוהים בכל קבוצות הגיל, אך חשוב לזכור כי בגילאי ״הקצה״ – מבוגרים מאד או צעירים מאד – יש להתייחס למאפיינים ייחודיים. במטופלים צעירים מאד השתל בירך יכול להגיע לסוף תוחלת חייו (בדרך כלל אחרי 15-20 שנה) כאשר המטופל עוד בגיל בו הוא נמצא בתפקוד גבוה – וכך עשוי להגיע להחלפת מפרק ירך חוזרת בפעם השנייה בגיל 50 או 60.

מנגד, באנשים מבוגרים מאד אחוז הסיבוכים גבוה יותר – וזהו גורם בו יש להתחשב לפני ההחלטה על ניתוח.

שינויים רנטגניים

במרבית המקרים, המראה של המפרק בצילום רנטגן או בהדמיות אחרות אינו נמצא בהתאמה מוחלטת לחומרת התסמינים עליהם מתלונן המטופל, ולא בהכרח מייצגים את חומרת המצב התפקודי.

עם זאת, השינויים הנצפים בהדמיה משמשים ככלי עזר בהחלטה על פניה לניתוח.

מתי נמנע מניתוח?

כפי שישנם גורמים שיביאו אותנו להחליט על ניתוח, ישנם גם גורמים שימנעו באופן מוחלט או יחסי את הבחירה בניתוח ככלי הטיפולי העיקרי לפגיעה במפרק הירך.

התוויות נגד מוחלטות הן מצבים בהם בשום מקרה לא נבצע ניתוח, כמו מצבים של זיהום פעיל, דמנציה, מחלת עצם קשה או נכות קשה שהביאה מלכתחילה לאי-שימוש ברגל, כך שניתוח לא יוכל לשנות דבר.

התוויות נגד יחסיות הן מצבים שקשורים בסיכוי מוגבר לסיבוכים בעת ואחרי הניתוח או לאי-הצלחה בהשגת היעדים הטיפוליים (הפחתת כאב ושיפור תפקוד), אך הם לא ימנעו באופן מוחלט את ביצוע הניתוח.

בין גורמים אלו ניתן למנות עודף משקל משמעותי, פגיעה עצבית באזור הירך או מצבים שפוגעים ביכולת ההחלמה של הפצע הניתוח.

ראו גם: החלפת מפרק ירך בגישה קדמית | החלפת מפרק ירך בגישה אחורית.

הגורמים לניתוח החלפת מפרק הירך

אז איך מחליטים?

ההחלטה על ניתוח החלפת מפרק ירך היא לא עניין פשוט, וחשוב לערוך דיון בין הרופא המטפל ובין המטופל על מנת להגדיר מראש את יעדי הטיפול, לבצע תיאום ציפיות ולהבין את הסיכונים האפשריים – מול התועלת הברורה.

באמצעות הבנת הגורמים המביאים להחלטה על הניתוח וקביעת היעדים הטיפוליים, ניתן לבצע את הבחירה בצורה מושכלת ובסופו של דבר לשפר את סיכויי ההצלחה.

רופאים מומלצים להגורמים לניתוח החלפת מפרק הירך

כאן תמצאו את הרופאים המומלצים שלנו להגורמים לניתוח החלפת מפרק הירך. כל הרופאים שלנו הינם מומחים לביצוע ניתוחים ופעולות רפואיות ובעלי ניסיון רב שנים בביצוע ניתוחים אורתופדיים.

ד"ר פיכמן גיל

מומחה בכירורגיה אורתופדית והחלפות מפרקי ברך וירך רופא מומחה בכיר במערך האורתופדי בבי"ח "שיבא" תל-השומר.

ד"ר אביבי ערן

מומחה בכירורגיה אורתופדית והחלפות מפרקי ברך וירך סגן מנהל המערך האורתופדי ורופא בכיר ביחידה להחלפת מפרקים, בבי"ח "שיבא" תל-השומר.

ד"ר איגור קזנסקי

מומחה בכירורגיה אורתופדית מתמחה בהחלפות מפרקי ברך וירך אורתופד מנתח בכיר בבית החולים אסותא.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

*הכיסוי לניתוח ברובוט ה-™Mako מתאפשר דרך ביטוחים פרטיים בלבד.

Leave us your contact details, and we will get in touch at the earliest opportunity

* Coverage for surgery using the Mako™ robot can be obtained from private insurance only