מהו נמק אווסקולרי AVN?
נמק אווסקולרי (AVN) הוא מצב פתולוגי הכולל מוות של רקמת עצם, בשל פגיעה באספקת הדם התקינה לרקמה.
התסמונת יכולה לגרום להיווצרות של שברים זעירים בעצם וכתוצאה מכך להוביל להרס חמור של העצם, ובנוסף עלולה לפגוע ברקמת הסחוס המפרקי שבקרבת הנמק, באופן בלתי הפיך.
האזורים שנפגעים בשכיחות הגבוהה ביותר מנמק אווסקולרי הם עצם הירך ועצם הזרוע, אבל הוא יכול להופיע גם במפרק הכתף או בקרסול.
ע"פ ההערכה נמק ראש עצם הירך אחראי לכ-10% מהמקרים שבהם יש צורך לבצע ניתוח להחלפת מפרק הירך.
בניגוד לאוסתאורטריטיס שהינו סיבה מובילה מבין כמה גורמים להחלפת מפרק ירך בגיל המבוגר, AVN מופיע גם בצעירים מתחת לגיל 40, לעתים גם אצל ילדים, והוא נפוץ בגברים יותר מאשר אצל נשים.
מהם הגורמים לנמק אווסקולרי של הירך?
- חבלה – פגיעות טראומה שונות כגון נקע, שבר או פריקה יכולים להוביל לפגיעה חמורה באספקת הדם לעצם וכתוצאה מכך להרס העצם והסחוס.
- עומס יתר – עומס מצטבר לאורך זמן על מפרק הירך עלול לגרום לשיבוש באספקת הדם וכתוצאה מכך לנמק ראש עצם הירך.
- סטרואידים – צריכה מוגברת של תרופות סטרודיאיליות היא גורם סיכון מובהק להיווצרות נמק אווסקולרי, כאשר הסיכון עולה ככל שמשך השימוש בסטרואידים ארוך יותר והמינון התרופתי גבוה יותר.
- אלכוהול – ידוע היום כי שתייה מופרזת של אלכוהול מהווה גורם סיכון לנמק אווסקולרי בשל גודש בוורידי העצם ותסחיפים שומניים.
- מחלות – מחלות שונות כגון דלקת מפרקים, זאבת, מחלות המטולוגיות תורשתיות, בעיות במערכת הקרישה ועוד עלולים לתרום להופעת נמק אווסקולרי.
- טיפולים אונקולוגיים – טיפולים כימיים וקרינתיים ממושכים עלולים לגרום להופעת AVN
מהם התסמינים של נמק אווסקולרי?
התסמין המרכזי של נמק אווסקולרי הוא כאב באזור הרקמה הפגועה, כאשר במצבים של נמק אווסקולרי בראש הירך צפוי כאב במפשעה, בעכוז ובירך.
הכאב נוטה להחמיר בזמן הפעלת לחץ כמו בזמן הליכה, ולעיתים מופיע גם ככאב לילי.
עם התקדמות הבעיה יכולה להופיע צליעה ומגבלה ממשית בהליכה, ומכיוון שנמק אווסקולרי שכיח בקרב אנשים צעירים ולעתים ספורטאים, מדובר בפגיעה גדולה באורח החיים.
איך מאבחנים נמק אווסקולרי?
אבחון נמק אווסקולרי מתבצע באמצעות בדיקות הדמיה ובראשן MRI שנעשית בעקבות תלונות של החולה. גם בדיקת CT ובדיקת מיפוי עצמות יכולות להדגים נמק אווסקולרי, ובשלבים מתקדמים של המחלה היא תיראה גם בצילומי רנטגן.
מעבר לאבחון הראשוני, בדיקת ההדמיה מאפשרת לרופא לקבוע את דרגת המחלה, שאותה נהוג לחלק למספר שלבים:
- דרגה 0 – כל בדיקות ההדמיה תקינות והאבחנה היא רק בהיסטולוגיה
- דרגה 1– צילום רנטגן ו CT- תקינים אבל הבעיה נראית ב-MRI
- דרגה 2 – ניתן לראות את הפתולוגיה בהדמיה אבל אין בעיה מבנית במפרק
- דרגה 3 – בבדיקת ההדמיה ניתן לראות הפרעה מבנית במפרק
- דרגה 4 – הפרעה מבנית משמעותית במפרק ולעתים סימנים נוספים של אוסתאורטריטיס
איך מטפלים בנמק אווסקולרי?
הטיפול הראשוני בנמק אווסקולרי הינו שמרני באמצעות תרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידים ותרגילי פיזיותרפיה. יעילותו של הטיפול השמרני ב-AVN הינה מוגבלת ובמרבית המקרים המחלה תמשיך להתקדם עד לכדי פגיעה בהליכה, ואז יש לבצע ניתוח להחלפת מפרק הירך.
ניתוח להחלפת מפרק ירך במצבי נמק אווסקולרי
החלפת מפרק הירך היא הטיפול היעיל ביותר לנמק אווסקולרי, שבמסגרתו מחליפים את ראש הירך באופן חלקי או מלא, כתלות במצב הפגיעה. כיום ישנן שתי גישות לביצוע ניתוח להחלפת מפרק הירך:
- החלפת ירך בגישה אחורית או צידית– הגישה האחורית או הצידית הינה הגישה הנפוצה כיום לביצוע ניתוח החלפת מפרק הירך. בגישה זו מבוצע הניתוח דרך חתך בחלק הצדי-אחורי של המפרק, המאפשר גישה טובה מאד אל המפרק וניקוי שלו לפני הכנסת השתל. יתרונות הגישה האחורית הם משך הניתוח הקצר יותר מאשר בגישה הקדמית וראות טובה יותר של המנתח את אזור הניתוח. חסרונות הגישה האחורית הם הצורך בחיתוך שרירים וכתוצאה מכך החלמה ממושכת יותר.
- החלפת ירך בגישה קדמית – בניתוח בגישה זו, ההגעה אל המפרק הפגוע נעשית מהצד הקדמי של המפרק. יתרונות הניתוח בגישה הקדמית הם היכולת להגיע אל המפרק מבלי לחתוך שרירים – וכתוצאה מכך החלמה קלה יותר, סיכון מופחת לאובדן דם, סיכון מופחת לפריקת ירך לאחר הניתוח והאפשרות להשוות את אורך הרגליים בצורה טובה במהלך הניתוח, כיוון שהמנותח שוכב על גבו. בשל כך בשנים האחרונות עולה הפופולריות של ניתוח החלפת מפרק ירך בגישה קדמית.
בבי"ח רפאל ניתן לבצע ניתוח החלפת מפרק ירך באמצעות רובוט מתקדם אשר מגדיל משמעותית את יכולת הדיוק בניתוח.
ניתוח רובוטי בסיוע הרובוט MAKO מתחיל בתכנון ממוחשב של מיקום השתל, ולאחר מכן ביצוע ניתוח המבוסס על התוכנית הממוחשבת וכתוצאה מכך מדויק יותר.
במהלך הניתוח מבטיח הרובוט המתקדם שאין חריגה או פגיעה ברקמות בריאות, בעצבים או בכלי דם באזור הניתוח. כתוצאה מכך ההחלמה לאחר ניתוח רובוטי להחלפת מפרק הירך היא קלה יותר ושרידות השתל ארוכה יותר.
איך נראית ההחלמה לאחר ניתוח החלפת מפרק ירך?
התאוששות ושיקום אחרי ניתוח להחלפת מפרק ירך היא אינדיבידואלית ותלויה הן בטכניקת הניתוח והן ביכולות המטופל לשתף פעולה בהליך השיקום.
בבי"ח רפאל מעודדים הליך שיקום מהיר לאחר ניתוח ירך, במטרה להפחית ימי אשפוז וחוסר תנועה ולאפשר למנותחים לחזור מוקדם ככל האפשר לשגרת חייהם.
השיקום לאחר ניתוח ירך מתחיל כבר ביום הניתוח כאשר הצוות הרפואי מלווה את המנותח ומעודד אותו לתנועתיות ככל הניתן, תוך שיכוך הכאב באמצעות טיפול תרופתי לאחר הניתוח.
הצוות הרפואי מנחה את המטופל כיצד לבצע תרגילים ופעילות מותאמת להליך השיקום, כאשר שיפור בכאב ובתפקוד המפרק תלוי במידה רבה בהקפדה על ביצוע פיזיותרפיה שיקומית. חזרה לשגרה צפויה 3-6 שבועות לאחר ניתוח החלפת מפרק ירך, ובהדרגה חזרה לפעילות ספורטיבית.
סיכונים בניתוח מפרק הירך
כמו כל ניתוח, גם ניתוח להחלפת מפרק הירך כולל סיכונים אפשריים וסיבוכים לאחר ניתוח החלפת מפרק ירך של זיהום, דימום או פגיעה בעצבים, כלי דם או עצמות.
ביצוע ניתוח החלפת מפרק ירך במרכז רפואי מוביל, בידי בכירי הכירורגים בישראל ובסיוע טכנולוגיה מתקדמת, מפחית את סיכוני הניתוח ומעלה את סיכויי ההצלחה של הניתוח באופן משמעותי.
ניתוחי החלפת מפרק ירך מתבצעים היום גם בגיל מבוגר מאד, ונחשבים לניתוחים מוצלחים אשר משפרים משמעותית את איכות החיים.